Hopp til hovedinnholdet

Jeg har tidligere fått hjelp for selvskading. Føler jeg trenger mer hjelp.

Jente 18 år
 

Spørsmål

Hei jente på 18 år Jeg har drevet med selvskading fra januar/februar 2017 og holdt på til jeg klarte slutte november. Jeg gikk noen ganger hos psykiater og følte det hjalp å snakke med henne. Når jeg jeg sluttet der. Kunne jeg velge en behandling på 18-20 uker. Behandling handlet mest om selvskading. Hoved grunnen for at jeg ble deprimert, var at jeg sluttet brått med svømming også andre faktorer som spilte inn. Jeg valgte å slutte å kutte meg og begynne å svømme. Men jeg overtenker hele tida. Jævlig sjalu mest når det handler om gutter. Jeg tenker fortsatt på å ville kutte meg, men da kommer ikke på svømme trening. Så jeg unngår det (men er vanskelig, prøver andre måter å få kontroll over smertene. Jeg føler det er fortsatt så mye som jeg aldri fikk snakket med psykiateren om. Med henne var det bare fokus på selvskadingen! Det er så masse som surrer i hodet og sliter å sette ord på ting. Jeg lurer på om jeg fortsatt er deprimert?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 18 år

Takk for at du skriver til oss i Ung.no og forteller til oss hvordan du har det og at du føler du har behov for mer hjelp. Jeg forstår at du har det strevsomt for tiden med å stå imot trangen til å skade deg.

Selv om det er vanskelig for deg og ikke skade deg så klarer du å stå imot og det er bra. Når man ikke bruker sine strategier for å håndtere det som er vondt, som f eks å skade seg, så kan det komme andre betente temaer til overflaten akkurat som du beskriver.

Jeg syns det høres ut som du strever såpass mye med dine tanker og følelser at det går utover din hverdag.

Mitt råd til deg er å snakke med fastlegen din og få henvisning til psykolog. Da kan du få utredet om du eventuelt har en depresjon eller om det er årsaker til at du grubler og overtenker så mye.

Jeg legger ved noen artikler til deg som jeg tror kan være nyttige for deg å lese.

Lykke til!

 

Vennlig hilsen Psykiatrisk Sykepleier

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Selvskading

Gutt lei seg

Det finnes mange myter om selvskading og om folk som selvskader. Grunnen til mytene er at så mange som egentlig ikke har peiling, tror at de har peiling.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Kaos i hodet og følelser som koker?

Frustrert og lei gutt (colourbox.com)

Ro deg ned og skaff deg oversikt over situasjonen. Lær deg litt "psykologisk førstehjelp" og bruk hjelpehånden for å rydde i tankene.

Les mer

Stressa? Appen SMART kan hjelpe deg

Stressa jente med skolearbeid

Du kan oppleve stort stress hvis du utsettes for en krise eller katastrofe, eller du kan kjenne økt stress om du har mye arbeidspress og oppgaver du skulle ha gjort. På SMART-appen finner du tips, råd og øvelser for å takle stress.

Les mer

Selvskading - sett ord på det

Trist jente (colourbox.com)

Det kan være vanskelig å forstå hvorfor noen vil påføre seg selv kutt og sår. Selvskading er et emne som kan være vanskelig å snakke om, men åpenhet er ofte det beste.

Les mer

Sjalusi og mistenksomhet - kjærlighetens bakside?

Sjalu (colourbox.com)

Sjalusi kan være som en liten djevel som gnager og fyller deg med vonde følelser. Det kan komme av at du selv har blitt sviktet, eller at du er redd for at du kan bli det.

Av Hege, ungdomsjournalist i ung.no

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykiske plager og lidelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykiske plager og lidelser