Hopp til hovedinnholdet

Fjerne arr etter selvskading

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei. Har hatt problemer med selvskading osv. I ettertid har jeg angret veldig, og gruer meg derfor veldig til syden tur i og med at foreldrene mine ikke vet det. Har hørt at man kan ta behandling for kutt hos legen, men vet ikke om dette er sant. Koster dette isåfall penger, og hvordan funker det. Må jeg ha tillatelse av foreldre til å gjøre det, og er det noe aldersgrense?

Besvart 13.06.2018 17:40
 

Svar
Hei

Du forteller at du har hatt problemer med selvskading og at du nå skal til syden med foreldrene dine som ikke vet om dette. Nå lurer du på om det går an å få behandling for kuttene hos legen. 

Du skriver ikke hvordan eller hvor du har skadet deg selv og om det dreier seg om arr eller ferske sår. Derfor blir det vanskelig å svare konkret på spørsmålet ditt. 

Hvis du har arr som du ønsker å fjerne, kan dette til en viss grad la seg gjøre ved hjelp av laserbehandling. Dette kommer an på hvor arrene sitter, hvor store de er og flere andre faktorer. Dette er behandling som må gjøres mange ganger over tid. Det gjøres så vidt jeg vet ikke i det offentlige helsevesenet. Det betyr at man må gjøre det på en privatklinikk og dermed betale for det selv. Små arr kan forsvinne eller bli mindre tydelige av seg selv med tiden. 

Dersom du har ferske sår, bør du oppsøke lege for å vurdere om du trenger sårbehandling. 

Du skriver at foreldrene dine ikke vet om at du har drevet med selvskading. Jeg håper du kan snakke med dem eller med noen andre du stoler på om dette. Det er ofte en grunn til at man skader seg selv, noen ganger er det fordi man ikke har det så bra. Da kan det hjelpe å snakke med noen om dette. Kanskje kan det være lurt å fortelle foreldrene dine om selvskadingen før dere reiser, slik at dette ikke er noe du trenger å grue deg til når dere kommer ned dit. Som regel går det bedre å fortelle enn man har sett for seg. 

Les gjerne artiklene nedenfor. 

Hilsen legen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Har du arr?

Arr på en arm (colourbox.dk)

Ett arr, mange arr, dype arr, grunne arr. Hvordan vil de bli og hva kan gjøres?

Les mer

Selvskading - sett ord på det

Trist jente (colourbox.com)

Det kan være vanskelig å forstå hvorfor noen vil påføre seg selv kutt og sår. Selvskading er et emne som kan være vanskelig å snakke om, men åpenhet er ofte det beste.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykiske plager og lidelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykiske plager og lidelser