Hopp til hovedinnholdet

Har nettopp begynt å kutte meg. Hvordan kan jeg slutte?

Jente 14 år
 

Spørsmål

Har nettopp startet å kutte meg og har nå 11 kutt på armen. Jeg gråter hver kveld og jeg får en trang til at jeg må kutte meg hver eneste gang jeg er lei meg. Følelsen skremmer meg. Sminker over kuttene hver eneste dag før jeg drar på skolen. Hvordan kan jeg slutte? Klarer ikke å stoppe og har ingen å snakke med

Besvart 13.06.2018 17:34
 

Svar
Hei jente 14 år

Takk for at du skriver til oss i Ung.no og forteller til oss hvordan du har det. Jeg forstår at du har funnet en måte og håndtere det som er vondt på og at det er noe i deg som ikke vil fortsette med å kutte deg! Det er så modig av deg å fortelle dette til oss!

Selvskading er oftest en måte og håndtere det som er vondt og vanskelig på. For deg så høres det ut som at du gråter mye og at det er denne følelsen du ikke orker å kjenne på. Når man kutter seg så vil man få et avbrekk fra den indre smerten og få det litt bedre inni seg. Dette varer imidlertid ikke så lenge og trangen til å kutte seg kommer gjerne igjen. Da er det fort og ikke klarer å slutte med dette.

Hva kan du gjøre?

Først og fremst vil jeg si til deg at å gråte er en følelse vi alle har. Vet du hva du gråter over? Har du noen du kan snakke med om det du gråter for?

Gråt kan være et uttrykk for sorg, at man har mistet noe eller noen for eksempel. Det er ikke farlig å gråte - men det kan være vondt. Jeg vil anbefale  deg å snakke med noen om hvorfor du gråter hver kveld. Da vil du føle deg mindre alene og du kan få trøst og støtte - som vi alle trenger når vi er triste og leie oss.

Du kan også snakke med helsesøster på skolen din eller på helsestasjon for ungdom.

Ved å snakke om det vil trangen til å skade deg bli mindre.

Jeg legger ved noen artikler til deg som du kan ha nytte av å lese.

Håper du får det bedre snart!

God klem til deg. Du er god som gull!

Vennlig hilsen Psykiatrisk Sykepleier

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Selvskading - sett ord på det

Trist jente (colourbox.com)

Det kan være vanskelig å forstå hvorfor noen vil påføre seg selv kutt og sår. Selvskading er et emne som kan være vanskelig å snakke om, men åpenhet er ofte det beste.

Les mer

Selvskading

Gutt lei seg

Det finnes mange myter om selvskading og om folk som selvskader. Grunnen til mytene er at så mange som egentlig ikke har peiling, tror at de har peiling.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykiske plager og lidelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykiske plager og lidelser