Hopp til hovedinnholdet
Nervøs jente (colourbox.com)
Følg ung.no på Snapchat
Følg ung.no på Snapchat

Jeg sliter med stress og er engstelig for mye ganske ofte.

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg sliter med stress og er engstelig for mye ganske ofte. Jeg har søkt på BUP, men jeg fikk et brev der det sto at jeg ikke fikk komme inn. Jeg har veldig lyst til å prate om det med noen, så er det noen andre jeg kan gå til?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 14 år.

Takk for at du skriver til ung.no!
Det er fint at du ønsker å snakke med noen om dette. Når du snakker med en du stoler på, vil det hjelpe deg å få oversikt på hvordau tenker, føler og reagerer i ulike situasjoner. Dette er en god måte å bli tryggere på seg selv, og også lære deg hvordan du kan gå inn i utfordrende situasjoner uten å skape for mye stress og engstelse.

Det du kan gjøre er å ta kontakt med helsesøster på skolen din. Helsesøster har taushetsplikt, erfaring og kompetanse du kan ha god nytte av.
I en slik samtale er det nødvendig at du er helt ærlig og forteller alt om hva du tenker, føler og hvordan du har det til den som skal hjelpe deg. For mange føles det som et stor lettelse å endelig få sette ord på følelsene sine. Jo mer du tar sjansen på å hoppe i det og snakke om det du sliter med, jo lettere blir det etterhvert. Vær tålmodig med både deg selv og hjelperen, så går samtalen greiere når dere øver dere på å snakke sammen.

Helsesøster er vant til å snakke med ungdommer, og du blir godt tatt i mot. Har du ikke så lyst til å snakke med helsesøster på skolen, kan du oppsøke Helsestasjon for ungdom å snakke med helsesøster der om problemene du opplever.
Du kan også ringe til Kors på halsen å snakke anonymt og gratis med en voksen som kan gi råd.
Nedenfor har jeg lagt ved noen artikler som kan være nyttig for deg.

 

Håper dette kan hjelpe deg.
Lykke til!

Vennlig hilsen helsesøster.

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Dette kan du snakke med helsesøster om

Helsesøster

Helsesøster kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Kaos i hodet og følelser som koker?

Frustrert og lei gutt (colourbox.com)

Ro deg ned og skaff deg oversikt over situasjonen. Lær deg litt "psykologisk førstehjelp" og bruk hjelpehånden for å rydde i tankene.

Les mer

Panikkangst

Angst

Panikkanfall er noe alle kan oppleve å få. Panikkanfall er ikke farlig, men veldig ubehagelig. Har du litt mer kunnskap om hva som skjer i kroppen ved panikkanfall, kan det være til hjelp om det er du selv eller andre rundt deg som opplever det.

Les mer

Selvtillit og selvfølelse

Fornøyd gutt (colourbox.com)

Har du dårlig selvtillit eller selvfølelse? Hva er forskjellen på de to, og hvordan kan du forbedre dem?

Les mer

Stressa? Appen SMART kan hjelpe deg

Stressa jente med skolearbeid

Du kan oppleve stort stress hvis du utsettes for en krise eller katastrofe, eller du kan kjenne økt stress om du har mye arbeidspress og oppgaver du skulle ha gjort. På SMART-appen finner du tips, råd og øvelser for å takle stress.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Angst
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om angst