Hopp til hovedinnholdet
Gutt spiller på PC (colourbox.com)
No nudes for ypou - #ikkegreit (ung.no)
No nudes for ypou - #ikkegreit (ung.no)

Min venninne har prøvd å ta sitt eget liv. Jeg er veldig redd for henne, kommer det til å skje noe med henne? 

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei! min vennine har prøvd å ta sitt eget liv. hun har flere ganger tatt mange smertestillende, men hun lever fortsatt. den ene gangen tok hun også mange smertestillende og skylte det ned meg alkohol, og kastet det etter dette opp igjen. det er snart et halvt år siden hun gjorde dette sist, og hun har tatt mange smertestillende som et selvmordsforsøk opp til tre ganger. jeg er veldig redd for henne, kommer det til å skje noe med henne? for jeg har hørt at man kommer til å dø etter hvert uansett fordi organene osv, kommer til å svikte til slutt.

Besvart 12.01.2018 18:47
 

Svar
Hei jente 16 år


Takk for at du skriver til oss i Ung.no og forteller oss hvor bekymret du er for venninnen din. Jeg forstår godt at du er redd for henne og at du lurer på hva som vil skje med henne.

Venninnen din er heldig som har deg som bryr deg så mye om henne!

Det kan høres ut som venninnen din har behov for hjelp. Når man gjentatte ganger forsøker å ta sitt eget liv så er det et uttrykk for at hun har det vanskelig og vondt.

Det er ikke alltid den som strever vil be om hjelp. Det kan være ulike årsaker for det - noen er flaue for å be om hjelp og noen kanskje ikke helt forstår alvoret i det de driver med.

Du har i hvert fall blitt bekymret for henne!

Det trenger ikke bety at hun kommer til å dø til slutt selv om hun tar tabletter og drikker alkohol. Det som kan være en risiko er at man kan øke antall tabletter for hvert forsøk og da kan man tilslutt dessverre miste kontroll og noe alvorlig kan skje.

Mitt beste råd til deg er å forsøke og formidle din bekymring til henne. Du kan si at du ser at hun strever og at du tenker hun kan ha behov for hjelp.

Snakk gjerne med helsesøster på skolen din dersom du trenger å ha noen og snakke med om dette. Det er en tung og stor bekymring du bærer på!

Snakk gjerne med foreldrene dine også hvis du kan.

Noen ganger kan man føle seg hjelpeløs og det er ingen god følelse.

Hva kan du gjøre?

-Fortell henne at du er redd for henne og at du syns du burde oppsøke hjelp

- kanskje du kan følge henne til helsesøster eller til lege?

- snakk med noen om hvordan det er for deg å være i denne situasjonen. Det hjelper å snakke med noen!

Jeg legger ved noen artikler til deg som jeg tror kan være nyttige for deg.

Lykke til!

Vennlig hilsen Psykiatrisk Sykepleier

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Vennen min har det vanskelig - hvordan kan jeg hjelpe?

Trøster venninne (colourbox.com)

Ser du at en av vennene dine har det vanskelig? Har en venn betrodd seg til deg om noe som gjør deg bekymret? Slik kan du hjelpe.

Les mer

Selvmordstanker

Har du selvmordstanker er det viktig at du snakker om problemene dine med noen av dine nærmeste! Du trenger ikke å ha det vondt. Selv om alt føles svart finnes det løsninger på mer enn du tror. Har du ingen å prate med, må du ikke være redd for å oppsøke profesjonell hjelp.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett. Her kan du lese litt om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen.

Les mer

- Jeg har en venn som sliter skikkelig

Trøster venninne (colourbox.com)

Jeg har en venn som sliter veldig, hun orker ikke å være med på noe og er lei seg ut hele tiden. Hun har ikke sagt så mye, men jeg vet hun ikke har det godt.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Angst
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om angst