Hopp til hovedinnholdet

Er usikker på om jeg har angst.

Jente 14 år
 

Spørsmål

Jeg tror jeg har angst. Jeg kan plutselig bli stresset og få hjertebank. Jeg har også opplevd å bli ganske trist og begynne å skjelve til å med når ingenting har skjedd. Noen ganger kan jeg være glad hele dag men plutselig kommer angsten og jeg begynner å bekymre meg over ting jeg ikke har vært bekymret over før. Som presentasjoner og å komme i klasserommet for eksempel. Jeg har snakket med læreren min men er fortsatt usikker på om dette faktisk er angst

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Så fint at du skriver til Ung.no og spør oss om dette, jente 14 år.

Det høres ut som du trenger noen hjelp til å regulere følelsene dine, og da er det også viktig å kunne sette ord på hvilke følelser det er.

Kan du definere at du har angst, så vet man at du trenger hjelp til å håndtere denne følelsen og hva som er god behandling.

Ordet "angst" er et ganske vidt begrep og det finnes mange ulike måter å ha angst på. Felles for alle måter å ha angst på er at man gjerne kjenner en økt aktivering i kroppen. Du kjenner at du plutselig blir stresset og får hjertebank. Dette kan være at ikke bare hjertet slår fortere, pusten går raskere, man kan bli klam i hendene, man får vondt/ubehag i magen, man blir generelt urolig i kroppen og man kan ofte også få tanker som at "det er noe galt med meg siden jeg har det slik nå". Denne aktiveringen i kroppen skjer som regel enkelt forklart fordi hjernen tror at man er i fare og dermed sender signaler til kroppen om å sette i gang en slik aktivering for å kunne komme seg vekk.

På en måte er det å kjenne frykt og det å ha angst ganske likt. Noen vil si at skillet her ofte er at vi viser frykt når noe er farlig på ekte (det kommer et tog rett mot oss), mens angst gjerne kan oppstå når det ikke er så klart hva vi er redde for (man gruer seg f.eks til noe som man er redd for skal skje, men som ikke har skjedd). Men reaksjonen i kroppen er mye det samme. 

Som sagt så finnes det mange ulike måter å ha angst på. Du har sikkert hørt om for eksempel prestasjonsangst og sosial angst. Noen kjenner seg ganske engstelige hele tiden og det kaller vi noen ganger for generalisert angst. Noen er hele tiden redde for å være syke og dette kaller vi helseangst. Andre vanlige begreper som mange forteller at de har som for eksempel "høydeskrekk, flyskrekk" osv er også angst, men angsten vil da ofte bare oppstå i disse spesifikke situasjonene. 

Angstrespons i kroppen er viktig å ha på riktig tidspunkt nettopp fordi den varsler oss om at vi må komme oss vekk dersom det er noe som er farlig på ekte. Det som gjerne er tegn på at vi har angst som vi bør gjøre noe med er når det begynner å begrense eller ødelegge livet vårt. For eksempel at aktiviteter man før gjorde og kanskje gledet seg til nå blir veldig vanskelig å gjennomføre.

Dersom du er usikker på om du har angst som du bør få hjelp til, så er det lurt at du snakker med helsesøster enten på skolen eller på helsestasjon for ungdom.

Hun/han kan hjelpe deg videre dersom det viser seg at du trenger mer oppfølging og mer hjelp til å takle eventuell angst.

Jeg legger ved flere artikler til deg som kanskje kan være nyttige for deg å lese.

Ønsker deg lykke til!

Vennlig hilsen helsesøster

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Panikkangst

Jente får angst på gata (colourbox.com)

Panikkanfall er noe alle kan oppleve å få. Det er ikke farlig, men veldig ubehagelig. Har du litt mer kunnskap om hva som skjer i kroppen ved panikkanfall, kan det være til hjelp.

Les mer

Nervøs før framføringer eller presentasjoner?

Framføring i klasserom (colourbox.com)

Skal du presentere prosjektet ditt foran klassen? Eller er du trukket ut til muntlig eksamen og gruer deg veldig? Slik takler du nervene.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Angst
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om angst