Hopp til hovedinnholdet

Hun får panikk når hun ikke har kontroll og tror hun har angst.  

Jente 14 år
 

Spørsmål

Jeg tror jeg kanskje har angst. Jeg overtenker hver minste lille ting hver dag og dette kan være ting som hvis at folk svarer meg sent på meldinger får jeg panikk og tror jeg har sagt noe feil og tenker på det i flere uker etterpå. Jeg får også plutselig panikk i timene på skolen og begynner å skjelve, svette og det blir vanskelig å puste og jeg bryter sammen før presentasjoner. Jeg får også panikk når jeg føler jeg ikke har kontroll over en situasjon. Jeg føler også at alle sammen stirrer på meg og jeg synes det er vanskelig å gjøre helt daglige ting som å snakke i telefonen. Dette gjør det litt vanskeligere på skolen i det muntlige og gym. Men når jeg prøver å si det til foreldrene mine sier de at det er «vanlig» for min alder og at de også var sånn iblant. De bruker også som argumenter at jeg kan være litt extroverted i situasjoner jeg er komfortabel i, og de forstår ikke at det påvirker dagen min. Jeg vet ikke hva jeg skal gjøre.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente (14)

Jeg forstår godt at du lurer på om du kan ha angst. Dette er ikke vi på ung.no kan diagnostisere, men ut i fra det du beskriver, tenker jeg at det er lurt at du tar kontakt med en fagperson og får en vurdering om det er angst du har.

Først anbefaler jeg deg å snakke med helsesøster på skolen din eller på helsestasjon for ungdom der du bor.
For å vite om dette er angst eller ikke, er det viktig å snakke med deg personlig slik at du kan forklare nærmere hva du opplever og føler. 

Fastlegen din er også et fagperson du kan ta kontakt med.

MANGE ER SJENERTE:
Det er mange som kjenner seg veldig sjenerte, spesielt i ungdomstiden. Hvor sjenert man kjenner seg kan være avhengig av flere ting, som for eksempel hvem man er sammen med eller hvilken situasjon man er i. For noen gir situasjoner med andre mennesker så sterkt ubehag at det blir et hinder i hverdagen. Hvis dette varer over en litt lengre periode, kan det utvikle seg til det som kalles sosial angst.

SOSIAL ANGST:
Sosial angst er at man over tid plages av sterk redsel i situasjoner der man møter andre mennesker. Mange blir redde for å si noe feil eller dumme seg ut foran kjente og ukjente, og redselen er ofte knyttet til at andre kan tenke noe negativt om dem.

Angsten fører gjerne til kroppslige plager som rødme, svetting, skjelving, tørrhet i munnen, hjertebank, følelse av å ville besvime - og man er redd for at andre merker det. Dette kan føre til at man ikke makter å være sammen med andre mennesker og bare ønsker å unnslippe eller rømme fra situasjonen som er vanskelig. Er det slik du føler det?

HVA KAN DU GJØRE:
Det du kan gjøre for å hjelpe deg selv er å ikke unngå sosiale situasjoner.  Press deg selv til å delta selv om du er ukomfortabel.  Du må få erfaringer på at det du frykter skal skje faktisk ikke skjer!  Si i fra til andre, møt deres blikk når du går forbi dem og utfordre deg selv på denne måten.  På sikt vil du da få slike erfaringer og selv innse at andre faktisk liker deg, at andre er til å stole på og at du ikke dummer deg ut.

Jeg håper du tar kontakt med helsesøster eller lege for å finne ut av om du har angst eller ikke. Uansett er dette noe du kan jobbe med og få det bedre:)

Les gjerne de artiklene jeg legger ved for er informasjon og flere råd. Lykke til og ta vare på deg selv.

Hilsen Helsesøster

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Panikkangst

Jente får angst på gata (colourbox.com)

Panikkanfall er noe alle kan oppleve å få. Det er ikke farlig, men veldig ubehagelig. Har du litt mer kunnskap om hva som skjer i kroppen ved panikkanfall, kan det være til hjelp.

Les mer

Nervøs før framføringer eller presentasjoner?

Framføring i klasserom (colourbox.com)

Skal du presentere prosjektet ditt foran klassen? Eller er du trukket ut til muntlig eksamen og gruer deg veldig? Slik takler du nervene.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Sjenert eller sosial angst?

Usikker? (colourbox.com)

Du har sikkert følt deg sjenert noen ganger? De fleste vil kjenne på dette i noen situasjoner i livet, og noen vil merker det mer enn andre. Noen kan oppleve at de er mer sjenert i perioder av livet, for eksempel i ungdomsalderen.

Les mer

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Angst
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om angst