Hopp til hovedinnholdet

Venninna mi vil ta livet sitt. Hva kan jeg gjøre?

Gutt 18 år
 

Spørsmål

Hei, ble kjent med en veninne for ca. 4 månder siden nå. Tok kontakt og ble venn med henne for å prøve å hjelpe henne siden ho virka som ho sleit psykisk. Jeg sliter selv med deprisjon og selvmordstanker. Fant tidlig ut at ho drev med selvskading som en konsekvens av anfal, ho har sosial angst, generalisert angst og panikk lidelse. Hun har slitt med selvskading osv. siden ho var ca. 10 år gammel. men i det siste er det veldig mye som skjer for henne. Vi er snart ferdig på VG2 og har flere eksamener og prøver. Etter dette skal vi ut i lærling. Hun gruer seg forferdeligt til dette pga hun blit nødt til å ta telefonsamtaler og hjelpe fremmede over internet med pc problemer + være rundt masse folk. Hun har derfor planlagt å ta livet sitt om 2 uker. Ho vil ikke at foreldrene skal vite om det så føler meg veldig slem om jeg sier det (da vil hun heller ikke snakke med meg lengere) Hun får ikke anti-deppresiv medisin før i august. aner ikke hvordan jeg skal hjelpe henne uten å ødelegge for ho

Besvart 13.06.2018 17:55
 

Svar
Hei gutt 18 år

Takk for at du skriver til oss i Ung.no og forteller til oss hvordan du har det. Jeg forstår at du er bekymret for venninna di og at du gjerne vil hjelpe henne. Du er en god venn og venninnen din er helt sikkert glad for at hun har deg!

Det høres krevende ut for deg og ikke kunne snakke med noen om hva hun strever med samtidig som du er den eneste som vet at hun har planer om å ta livet sitt om to uker. Dette setter deg i et dilemma som jeg forstår er vanskelig. Du sier du føler deg slem men det er jeg ikke enig i! Jeg syns det er mye omsorg i din bekymring og jeg tenker at så lenge hun så har så konkrete planer så er det viktig at hun får hjelp.

Kan du si til henne at du er bekymret for henne og redd for å miste henne?

Den som har det så vondt har ofte vanskelig for å se at noe kan bli bedre. Ved å vise at du bryr deg så kan du få henne til å innse at hun trenger hjelp.

Hun trenger ikke bære alt alene! Det finnes hjelp og få!

Videre er det viktig for venninnen din og huske på at selv om alt er mørkt nå så vil det ikke alltid være slik!

Har hun noen å snakke med? Jeg vil anbefale henne og snakke med fastlegen sin slik at hun kan få henvisning til psykolog. Det er ingen skam å måtte ha hjelp til sine problemer! Det er derfor vi har et hjelpeapparat slik at de som har det vondt kan få bedre!

Jeg vil også anbefale deg å snakke med noen så du ikke føler deg så alene med det du bærer på. Dersom du føler det er riktig å snakke med foreldrene hennes så kan det hende at du skal gjøre det. Du trenger ikke være slem av den grunn - snarere tvert i mot så er det omtenksomt å ta bekymringene på alvor.

Venninnen din (og også du) kan ringe Alarmtelefonen på tlf 116 111 dersom dere trenger noen å snakke med. Videre er det legevakt eller politi der du bor hvis det skulle komme situasjoner som blir akutte rundt venninnen din.

Jeg legger ved noen artikler til deg som jeg håper kan være til nytte for deg.

Ønsker deg alt godt og at vennen din får det bedre snart!

God klem til deg!

Vennlig hilsen Psykiatrisk Sykepleier

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Vennen min har det vanskelig - hvordan kan jeg hjelpe?

Trøster venninne (colourbox.com)

Ser du at en av vennene dine har det vanskelig? Har en venn betrodd seg til deg om noe som gjør deg bekymret? Slik kan du hjelpe.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Depresjon og selvmordstanker, hva kan du gjøre?

13 ting du må vite (nrk.no)

Livet kan være skikkelig dritt av og til, kanskje spesielt for ungdom. Newton har laga en film om dette, med 13 ting du bør vite om depresjon og vanskelige følelser.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Angst
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om angst