Hopp til hovedinnholdet

Depresjon, dårlig selvbilde og selvmordstanker

Jente 18 år
 

Spørsmål

Av og til føler eg at depresjon er en medisin for meg, mange ganger føler eg at det er godt å ligge langt nede, langt nede i det svarte hullet og gråte. Det føles godt å ha negative tanker som tar over positive. Eg vet nesten ikke hva positive tanker er lenger! Eg er syk vil folk tenke hvis de hører dette. Alt rundt meg er stress. skule, lekser, karakterer, populær status, det å være best! Eg ønsker å få slutt på livet, gi opp alt, men eg orker ikke engang det. Eg er til og med lat til å ta livet av meg. Eg føler at en svak, sensitiv, umoden, dårlig person som meg ikke kan leve lenger. Eg blir sint at akkurat EG ble født. Eg hater mine egenskaper, personlighet, måten eg er på. Ingen er fornuftige å snakke med, ingen. Kanskje eg har en løsning, en løsning som er det beste for meg. Å gjøre slutt på alt. HJELP, skriker eg inni meg. Eg viser at eg har det bra, men eg er syk. En syk person som ikke klarer å takle verden og folket i den. Det er vondt å være meg! Veldig vondt! HJELP MEG!!!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for spørsmål. Det høres ut som du har det vanskelig. Ikke gi opp.

Selv om alt føles håpløst tror jeg du kan få det bedre. Mange som føler ensomhet og tristhet over lengre tid har en depresjon. Ved en depresjon ser en mørkt på verden og alt preges av negative tanker om seg selv. Dette vil gjøre selvbilde dårlig og en kan få selvmordstanker.

Heldigvis kan en depresjon behandles!

Du skriver at du ønsker å forsvinne fra denne verden. Har du selvmordstanker er det viktig at du får god hjelp og oppfølging.

Mange som sliter med selvmordstanker vil oftest leve, bare de ser muligheten til det. Men det kan også være et rop om hjelp. Og det finnes hjelp å få. Noen ganger er det nok å snakke om det.

En del av de som har selvmordstanker har vanskelig for å snakke om sine følelser og problemer med andre. Det kan være vanskelig for mennesker rundt å forstå. Av den grunn er det viktig at du gir de som skal hjelpe, god informasjon om deg selv.

Kanskje du ikke helt selv forstår hvorfor du ikke ønsker å leve. Da kan en samtale hjelpe for å få klarhet i ting. 

Å snakke åpent med hverandre er både viktig og befriende. Blir det for vanskelig å si det med ord, skriv ned det du sliter med på en lapp og gi denne til den som skal hjelpe. Mennesker du kan snakke med er helsesøster på skolen, en sosiallærer eller du kan oppsøke din lokale helsestasjon for unge der du bor.

Selv om det er vanskelig å være helt ærlig om hvordan du har det er det viktig å fortelle om det som er vondt og tøft.

Får du behandling over tid vil negative tanker forsvinne og du får lyst å leve igjen. Noen ganger kan det ta tid å få det bedre. Derfor må du ikke gi opp nå.

Her kan du også få hjelp og støtte.

Håper svaret mitt var til hjelp for deg. Ta godt vare på deg selv.

 

Vennlig hilsen Psykiatrisk sykepleier

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Depresjon

Deprimert gutt

Depresjon oppfattes ikke alltid som en sykdom. Verken av deg selv, menneskene rundt deg eller av legen. Symptomene er ikke alltid åpenbare. Mennesker med depresjon gjemmer ofte sin sykdom i stedet for å søke hjelp. Alle føler vi oss nedfor av og til, men depresjon er noe langt mere. Heldigvis kan behandling være til stor hjelp.

Les mer

Hjelp deg selv ut av depresjonen

Gutt tenker

Depresjon påvirkes i stor grad av hvordan man tenker. Én måte å mestre depresjon på kan være å utforske og avsløre den negative og urealistiske tenkningen, og så lære seg å korrigere tanker og bytte dem ut med realistiske. Annen bevisstgjøring og stukturering i hverdagen kan også være til hjelp.

Les mer

Depresjon og negativ tenkning

Gutt tenker

Depresjon påvirkes i stor grad av hvordan man tenker. Det finnes måter å snu typiske tankemåter som "Jeg er ikke noe verdt" og "Jeg får ikke til noe, uansett".

Les mer

Selvmordstanker

Har du selvmordstanker er det viktig at du snakker om problemene dine med noen av dine nærmeste! Du trenger ikke å ha det vondt. Selv om alt føles svart finnes det løsninger på mer enn du tror. Har du ingen å prate med, må du ikke være redd for å oppsøke profesjonell hjelp.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Deprimert
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om deprimert