Hopp til hovedinnholdet
Gutt spiller på PC (colourbox.com)
No nudes for ypou - #ikkegreit (ung.no)
No nudes for ypou - #ikkegreit (ung.no)

Jeg har selvmordstanker

Jente 17 år
 

Spørsmål

Hei jeg har lurt lenge på hva jeg skal gjøre med motivasjonen min. Den er liksom ikke tilstede. Jeg gir veldig lett opp for tiden og alt virker bare nytteløst. Egentlig burde jeg være fornøyd med livet og alt rundt meg. Ting er generelt ganske bra, men noen tanker blir jeg bare ikke kvitt. Noen ganger kan jeg få sjølvmordstanker, noen jeg selv synest er skummelt. Hvorfor kan jeg være så deprimert og deppa/ umotivert , når alt rundt er ganske bra.

Besvart 13.01.2018 07:33
 

Svar
Hei, og takk for at du skriver til ung.no!
 

Det er vondt å høre at du har det så vanskelig at du tenker på selvmord

Når du har tanker om at livet ikke er verdt å leve, er det viktig å snakke med en voksen du stoler på om det. Det er kanskje ikke det du føler for å gjøre akkurat nå, men jeg håper du kan gi det et forsøk siden man vet at det hjelper best. Jeg har møtt mange som har vært usikker på å snakke med noen om selvmordstanker, men som har sagt at det var en stor lettelse etterpå å ha fortalt om det til noen. Da blir man ikke like alene om det og man kjenner kanskje at det er noen som kan passe litt ekstra på.

Ofte er man så flau og skamfull over det hele at man stenger seg inne med følelsene sine. Om det er sånn for deg er det utrolig viktig at du prøver å overvinne denne skamfølelsen, og søker hjelp. Fagfolkene er der for å hjelpe deg, og du vil få respekt og omsorg. Alle du snakker med har taushetsplikt, så du skal ikke være redd for at noe du sier kommer ut til andre. Kanskje føles det ikke så flaut hvis du prøver å tenke på at du ikke er den eneste som har det vanskelig, det er dessverre mange unge som sliter. Det er ikke flaut å søke hjelp, det er tvert imot veldig modig. Det å snakke om tingene sammen med fagfolk er helt avgjørende for å få det bedre!

For å bli forstått og få riktig hjelp er det nødvendig at du er helt ærlig og forteller alt om hva du tenker, føler og hvordan du har det. Det er med dette som med andre ting; alt går bedre med litt trening. Jo mer du tar sjansen på å hoppe i det og snakke om det du sliter med, jo lettere blir det etterhvert. Vær tålmodig, så går samtalen greiere når dere øver dere på å snakke sammen.

Dessverre er det ikke slik at foreldre, helsesøster, lærere, leger, psykologer, venner eller andre mennesker kan gjette hvordan andre har det. Alle hjelpere er avhengige av å få informasjon fra den som trenger hjelp. Jo mer og bedre informasjon du gir om deg selv og det du sliter med, jo mer nyttig og bedre hjelp får du tilgang til.

Du kan for eksempel begynne med å vise det du har skrevet her til de som skal hjelpe deg. Eller du kan skrive noe mer detaljert som dagboksnotater o.l. Slikt skriftlig materiale er til god nytte for hjelperen som skal sette seg inn i din situasjon.

Mens du venter på annen hjelp kan du ringe Røde kors-telefonen for barn og unge på tlf. 80033321. Der kan du være anonym og snakke med en voksen person om alle slags problemer. Åpningstiden er mandag-fredag kl. 14:00 - 20:00.

Du kan også ringe Alarmtelefonen for barn og unge: telefonnummer 116111. Åpent kl. 15:00 - 08:00 (når barneverntjenesten har stengt). Døgnåpen telefon i helgene. Og du kan ta kontakt med barneombudet: Ring 22993950. Åpent kl. 09:00 - 15:00. På nett: barneombudet.no

Lykke til!

Vennlig hilsen Helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hjelp deg selv ut av depresjonen

Gutt tenker

Depresjon påvirkes i stor grad av hvordan man tenker. Én måte å mestre depresjon på kan være å utforske og avsløre den negative og urealistiske tenkningen, og så lære seg å korrigere tanker og bytte dem ut med realistiske. Annen bevisstgjøring og stukturering i hverdagen kan også være til hjelp.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett. Her kan du lese litt om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen.

Les mer

Selvmordstanker

Har du selvmordstanker er det viktig at du snakker om problemene dine med noen av dine nærmeste! Du trenger ikke å ha det vondt. Selv om alt føles svart finnes det løsninger på mer enn du tror. Har du ingen å prate med, må du ikke være redd for å oppsøke profesjonell hjelp.

Les mer

Depresjon og selvmordstanker, hva kan du gjøre?

13 ting du må vite (nrk.no)

Livet kan være skikkelig dritt av og til, kanskje spesielt for ungdom. Newton har laga en film om dette, med 13 ting du bør vite om depresjon og vanskelige følelser.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Deprimert
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om deprimert