Hopp til hovedinnholdet

Jente som sliter med depresjon og dårlig selvbilde

Jente 19 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg lurer på noe som ikke er helt lett å formulere konkret. I en tid(overkant av 1 år), har jeg vært veldig nedstemt med jevne mellomrom. Jeg har gode perioder, men det kommer alltid tilbake. Jeg har ofte humørsvingninger. Jeg kan le og være veldig oppstemt i det ene øyeblikket, og begynne å gråte i det neste. Jeg er generelt ofte sliten, og motivasjonen til det meste er ofte borte. Alt blir et ork. Jeg unngår kontakt med andre om jeg kan, og vil helst være i fred. Blir nesten irritert når telefonen ringer, og unngår å svare. Jeg sover veldig urolig om nettene, og våkner ofte i løpet natten. Selvtilliten og selvbildet mitt er på bånn, og jeg vet ikke helt hva jeg skal gjøre med det. Jeg har prøvd å slanke meg i evigheter, men ser ikke resultater, selv om andre har gjort det. Jeg har brukt en del kosttilskudd og piller for vektnedgang, og kaster oftere opp maten. Menstruasjonen min er også blitt uregelmessig, av en eller annen grunn. Jeg liker ikke å klage, men det er slitsomt. Det eneste jeg vil er å komme meg vekk fra alt og alle for en stund. Jeg ser liksom ikke meningen i ting lenger. Jeg har så dårlig samvittighet fordi jeg ikke strekker til, for verken venner eller familie. Skjønner ikke hvordan de holder ut med meg egentlig. Hva er galt med meg, og hva kan jeg gjøre med det?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 19

 

Tusen takk for at du tar kontakt med oss i ung. Du beskriver i spørsmålet ditt til oss at du har det vanskelig. Du har perioder hvor du føler deg nedstemt, og gode perioder inni mellom. Du har vanskelig med å finne meningen med ting, og har dårlig samvittighet fordi du ikke strekker til for verken venner og familie.

 I tillegg forteller du om spise/slanke problematikk, der du har gått på piller for vektnedgang for å gå ned i vekt. Du har også perioder der du kaster opp maten, og menstruasjonen har blitt uregelmessig.

 

Du ønsker å finne ut hva som er vanskelig, og hva du kan gjøre for å få det bedre. Mitt beste råd er å oppsøke hjelp. Det finnes mange gode tilbud. Du kan gå på helsestasjonen for ungdom, hvor det jobber lege, helsesøster og ofte også psykolog eller psykiatrisk sykepleier. Samtaletilbudet her er gratis fra ungdom opp til 23 år. Veldig mange ungdom får god hjelp her.

 

Jeg vil også anbefale deg på det sterkeste å ta kontakt med fastlegen din. Han eller hun kan henvise deg videre til psykolog. Jeg tror det er viktig å få noen å snakke med om det som er vanskelig, for å kunne jobbe seg gjennom det. Det er vanskelig å gå å bære på for mye alene. Har du klart å sette ord på det som er vanskelig til nære venner eller familie? Det kan være godt å finne noen å snakke med av de nærmeste.

 

Jeg ønsker deg masse lykke til, og håper du får god hjelp videre. Vennlig hilsen

 

familiepsykologen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Spiseforstyrrelser og følelser

Måler lår (colourbox.com)

Fire av ti 14–15-åringer synes de er for tykke selv når de er normalvektige, og mange tenker på å slanke seg uten at det er behov for det. Andelen øker oppover i tenårene. Slanking, vektkontroll og uheldige matvaner kan øke risikoen for å utvikle spiseforstyrrelser.

Les mer

Depresjon og negativ tenkning

Gutt tenker

Depresjon påvirkes i stor grad av hvordan man tenker. Det finnes måter å snu typiske tankemåter som "Jeg er ikke noe verdt" og "Jeg får ikke til noe, uansett".

Les mer

Hjelp deg selv ut av depresjonen

Gutt tenker

Depresjon påvirkes i stor grad av hvordan man tenker. Én måte å mestre depresjon på kan være å utforske og avsløre den negative og urealistiske tenkningen, og så lære seg å korrigere tanker og bytte dem ut med realistiske. Annen bevisstgjøring og stukturering i hverdagen kan også være til hjelp.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Deprimert
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om deprimert