Hopp til hovedinnholdet

Jeg har klump i magen

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg har denne klumpen i magen som jeg ikke kan forklare hvorfor er der... Aner ikke hva den kommer av. Det er som jeg gruer meg til noe, men har ikke peiling på hva... tips til hva jeg kan gjøre? Vil i tillegg bare legge til at jeg synes Ung.no er en fin nettside! Dere hjelper mange der ute og det er fantastisk!:)

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du sender inn spørsmål til oss, og takk for god tilbakemelding. Siden du ikke vet hva det er så kan dette være en stressende faktor som gjør at klumpen føles enda større. Hva med å godta at den er der, og ikke bli redd for den men heller tenke på hva som gjør at du føler du har klump i magen? Hvordan har du det hjemme? På skolen? Med venner og familie? Du sier du ikke vet hvorfor du har den, og det er helt ok.

Nå handler det om å gjøre noe med det, så du får det bedre. En øvelse du kan gjøre er å tenke at du skal tenke over denne klumpen i magen senere, på et spesielt tidspunkt på dagen; for eksempel etter skolen eller etter middagen. Sett av litt tid (ikke mer en en halvtime) hvor du kan kjenne på denne klumpen. Resten av tiden når du føler den er til stede, kan du si til deg selv, jeg tenker på klumpen senere. Når du har tenkt i en stund og følt på dette, så gjør noen ting som gjør at du føler at du har det bra. Hva med å snakke med en venn, se på en fin film eller være med familien? Det trenger ikke være noe stort, men fokuser på ting som du vet gjør at du har det bra.

Da kommer ting etterhvert til å bli bedre. En ting du også kan gjøre (eller istedet for hvis det andre ikke føltes bra å gjøre) er å skrive en dagbok. Du trenger ikke skrive hver dag eller om alt mulig, men det du føler er viktig for deg å skrive ned. Du kan også tenke på noen fine ting som har skjedd i løpet av dagen rett før du sovner. De voksne er også fine å snakke med. Hva med å snakke med foreldrene dine eller læreren din? De har sikkert opplevd dette de også, og kan hjelpe deg. Det kan også være at klumpen i magen går over etter en stund, og at du er stresset og overveldet nå. Hvis den er tilstede mye lenger så anbefaler jeg deg å snakke med helsesøster på skolen eller noen voksne som sagt. Hvis du kjenner at du får vondt i magen etter at du har spist noen matvarer anbefaler jeg deg også å sjekke dette. Legger ved noen artikkler under som er fine å lese. Lykke til! 


Vennlig hilsen Ungdomsredaksjonen, ung.no 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Lær å takle vanskelige situasjoner og vonde følelser

Du kan lære deg metoder for å takle vanskelige situasjoner. Om du lærer deg å ta bedre styring over tankene dine, kan du få kontroll over hva du skal gjøre når følelsene er sterke eller vonde.

Les mer

Kaos i hodet og følelser som koker?

Frustrert og lei gutt (colourbox.com)

Ro deg ned og skaff deg oversikt over situasjonen. Lær deg litt "psykologisk førstehjelp" og bruk hjelpehånden for å rydde i tankene.

Les mer


Kommentarer fra brukere Kommentarer


Du må fylle inn både navn og tekst for å sende inn skjemaet.

Legg inn en melding!

Obs! Ung.no svarer IKKE på spørsmål i kommentarfeltet. Send inn spørsmål på ung.no/oss

(Kommentaren blir synlig ved redaksjonens godkjenning. HTML-tagger fjernes)

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser