Hopp til hovedinnholdet

Jeg vet ikke hva som er normalt å veie men jeg ønsker å gå ned i vekt. 

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg er ei jente på snart 15 år. Jeg er 171cm høy og 64-63kg. Jeg vet ikke hva som er normalt å veie men jeg ønsker å gå ned i vekt. Jeg trener alt fra 4-7 ganger i uka. Jeg spiser 3 eller 4 hovedmåltid og kanskje 1 eller 2 mellommåltid, spiser sunt og variert, og ikke godteri, potetgull eller popcorn. Hva skal jeg gjøre?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 14 år.

Takk for spørsmålet ditt!
Du lurer på hva som er normal vekt for en på din alder, og ønsker å gå ned i vekt. Det er faktisk slik at du har en kjempefin vekt for en på din høyde, og det er derfor ikke nødvendig for deg å gå ned i vekt.

Du spiser sunt og regelmessig, er aktiv og trener og tar vare på kroppen din. Du gjør med andre ord det du skal for ha en god helse. For deg som trener så mye, er det ekstra viktig å være nøye med kostholdt slik at kroppen får det den trenger av energi. Jo mer du trener jo mer må du spise.

Når man er i puberteten er det ekstra viktig at man ikke mister for mye vekt. Kroppen skal vokse og utvikle seg og alt dette trenger man energi for å gjøre.

Jeg tenker at du skal fortsette med det kostholdet du har. Du kan gjerne ta en prat med helsesøster på skolen din for å få råd. Helsesøster har høyde- og vektkurven din som du har fulgt siden du var nyfødt baby. Der kan du også få informasjon om hva som er normalt, og trygge råd om hva gjøre hvis du trenger å gå opp i vekt eller ned i vekt uten at det går utover helsen din.

Håper dette kan hjelpe deg.
Lykke til!

Vennlig hilsen helsesøster.

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Vær stolt av den kroppen du har!

Smiler

Tenårene er en tid der kroppen forandrer seg mye. I løpet av noen få år skal kroppen utvikles fra et barn til en voksen, og i denne perioden er det normalt å føle på usikkerhet og å sammenligne seg med andre.

Les mer

Gode vaner for en sunn hverdag

Spiser foran datamaskinen (colourbox.com)

Her gir vi deg enkle tips om trening og matvaner som gjør at du kan gjøre din hverdag sunnere. Det kreves verken spesiell diett eller fancy treningsformer.

Les mer

Selvfølelse og kroppspress

Trist jente ser seg i speilet (colourbox.com)

Vi blir fra ung alder utsatt for tydelige og strenge skjønnhetsidealer, og som følge av et sterkt kroppspress kjemper vi for å være perfekte. Dårlig selvfølese blir konsekvensen for mange.

Må det være sånn?

Av Emilie, ungdomsjournalist

Les mer

Dette bør du spise før og etter trening

Lønner det seg å spise før du trener, og hva skal du i så fall spise? Og hvor viktig er det egentlig med drikke under treningen? Få gode tips til hva du bør spise og drikke før, under og etter trening her!

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Mest for jentene
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om mest for jentene