Hopp til hovedinnholdet

Jeg føler kroppspress, og jeg har skyldfølelse når jeg spiser søtsaker. Er det mulig å legge på seg?

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei jeg er ei jente på 13 år Er 145cm høy tynn og hopper mellom XX-XXkg. Jeg har gjør følgfne hvær uke: Mandag-lekse Tirsdag-gym 2 timer på skolen Onsdag-sprangtimer Torsdag-ridnig +arbeid i stallen fredag-fri. lør og søn variert(turer og jogging) jeg føler skyld når jeg spiser noe godt som sjokolade-pølse osv.jeg lurer på om dette er noe type av spiseforstyrrelser. Jeg har det ikke lett på skolen og går ofte for meg selv og tenker. Skilte foreldre og preges av dette. Jeg føler og kropspress. Jeg føler meg oppblåst noen ganger hvis jeg siser søtsaker.denne uka var det jo halloween og da spiste jeg jo godteri og onsdag spiste jeg litt godis i gpr spiste jeg ikke godis og i dag spiste vi kylling og "pomfrites" og grønt..jeg spiste også noen risbrød(sjokolade) +potetgull og føler meg oppblåst..jeg lurer på om det er mulig å legge på seg eller om jeg har lagt på meg? Håper svar i dag!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til ung.no.

Jeg blir bekymret for deg når jeg leser det du skriver. Du virker å ha mange strevsomme tanker og bekymringer som ikke gjør hverdagen lett for deg.

Du spør om det er mulig å gå opp i vekt eller om du har gått opp. Opplysningene du gir viser at du trenger å gå opp i vekt, og det er også fullt mulig å gå opp i vekt. Det gjelder å spise nok mat og ofte nok. Du har veldig mye aktiviteter i hverdagen. Det betyr at du må spise mye for å få nok mat. I tillegg er en jente på 13 år i utvikling og kroppen trenger masse energi til prosesser og organer i kroppen.  

Skyldfølelse etter å ha spist er både trist og unyttig. Selv om man ikke skal overdrive inntak av godterier og visse typer mat, gjør det ingen ting å kose seg i blant med dette. Det har ingenting å si for kroppen når man ikke overdriver. 

Man kan føle seg litt oppblåst etter å ha spist godterier. Det betyr ikke at man har lagt på seg.

Om man spiser for lite mat til daglig kan man også føle seg oppblåst etter måltider. Dette er ikke farlig, det er derimot viktig å spise nok mat til tross for dette ubehaget.

Jeg ønsker at du så raskt som mulig snakker med foreldrene dine om de bekymringene du har. Det er viktig at du får snarlig hjelp til både å spise nok mat og får snakke med noen om hvordan du har det nå. Foreldrene dine kan hjelpe med å kontakte fastlegen. Du kan også ta kontakt med fastlegen selv. Helsesøster på skolen din kan også være en du kan gå til for å få hjelp. De er veldig vant til å snakke med ungdommer om bekymringer og vonde tanker.

Jeg legger også ved noen lenker under jeg tenker kan være relevant.

 Jeg ønsker deg lykke til.

 
Vennlig hilsen psykiatrisk sykepleier/familieterapeut

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Skader ved spiseforstyrrelser

Trist jente på sofaen (colourbox.com)

Du kan få fysiske helseskader av slanking og underernæring. Du kan også få skader på kroppen av overspising, oppkast, misbruk av avførings- og vanndrivende midler, overdreven fysisk aktivitet og fasteperioder. De fysiske skadene kan igjen gi psykiske plager.

Les mer

Selvfølelse og kroppspress

Trist jente ser seg i speilet (colourbox.com)

Vi blir fra ung alder utsatt for tydelige og strenge skjønnhetsidealer, og som følge av et sterkt kroppspress kjemper vi for å være perfekte. Dårlig selvfølese blir konsekvensen for mange.

Må det være sånn?

Av Emilie, ungdomsjournalist

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Spiseforstyrrelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om spiseforstyrrelser