Hopp til hovedinnholdet

Jeg får behandling for anoreksi og er det greit at legen min mener jeg skal veie mer enn det jeg synes er ok? 

Jente 16 år
 

Spørsmål

jeg er 176cm høy og veier nå 56.5kg. jeg har slitt med anorexi i snart 1 år. sykdommen min har gått veldig opp og ned. jeg fikk hjelp av en lege ganske fort etter jeg fikk sykdommen, det var mamma og pappa som tvang med til legen. jeg veide 48 kg på mitt aller værste, og legen min sa jeg måtte gå opp til 59,5 kg for å bli friskmeldt. jeg er ikke enig i dette, og klarer aldri å bli det heller. skjønner ikke hvorfor jeg bare kan veie 57,5 kg som er en bmi på 18,5 som er normalvektig! uansett, når jeg endelig klarer å gå opp til 59,5, så klarer jeg aldri å holde meg på den vekten, jeg går ned igjen(snakk om 1-2kg), også blir jeg tvangsveiet hos legen hver uke, og må gå opp igjen. dette skjer gang på gang og jeg blir aldri friskmeldt. hva bør jeg gjøre? syntes du det er greit at legen min tvinger meg til å veie så mye? og hva kan jeg gjøre for å klare å holde meg på denne vekten, og få bedre selvtillit? tuuusen takk for svar på forhånd.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 16 år.

Takk for at du skriver til ung.no.

Du har virkelig gjort en veldig god jobb som har klart å ta imot behandling og øke vekten din slik du har gjort. Det er et ordentlig stykke arbeid å jobbe på lag med det friske i deg og stå imot sykdommen. Foreldrene dine har fått deg raskt til behandling og det er godt. Å komme tilbake til normalvekt er svært viktig i behandling av anoreksi. Du skriver at du strever med de siste kiloene slik at legen din blir fornøyd. Jeg har møtt mange ungdommer med anoreksi og veldig mange kan synes de siste kiloene er vanskelige og forstår ikke hvorfor de er så viktige. Selv om du og disse ungdommene har gjort en strålende jobb med å gå opp i vekt er de siste kiloene viktige. Etter å ha strevd med anoreksi er det anbefalt at vekten skal ligge over KMI 20. Grunnen til det er at en lavere KMI kan føre til at menstruasjonen ikke kommer stabilt tilbake og at det er større mulighet for tilbakefall ved en for lav KMI. 59,5kg vil kun gi deg en KMI på 19,2. Det er derfor veldig forståelig at legen din ønsker at dette er en minimumsvekt. 

Du spør hva du kan gjøre for å klare å holde vekten. Fremover blir det viktig at du er nøye med å spise all den næringen som eventuelt står på kostlisten din. Når du er i ekstra aktivitet i løpet av en dag, bør du ha restitusjonsmåltider. Jeg anbefaler deg å lese på sunnidrett.no sine sider spis smart. Der vil du kunne lese om hva en ungdom i aktivitet trenger av mat. Mange må i denne perioden ha litt ekstra hjelp fra foreldre og andre for å få støtte til å spise nok. 

Du spør hva du kan gjøre for å få bedre selvtillit. Å bli vant til den nye kroppen din vil kunne ta litt tid, likevel kan du gjøre flere ting for å hjelpe deg selv fremover. Du kan for eksempel være snill med deg selv og snakke deg selv opp. "Nå har jeg en kropp som snart er frisk og det er jeg stolt over at jeg har klart" "Det er vanskelig for meg at kroppen min har endret seg, men jeg skal gi det tid, jeg fortjener en sunn kropp og å ha det godt"

Jeg møter mange ungdommer med spiseforstyrrelser. Jeg har ennå ikke møtt noen som synes at livet ble bedre etter at man fikk anoreksi for eksempel.Dette kjenner du deg kanskje igjen i. Det jeg hører er at ungdommer med spiseforstyrrelse sliter med vonde tanker. Jo lenger man kommer inn i spiseforstyrrelsen, jo vondere og mer altoverskyggende blir de slitsomme tankene, samtidig som man liker seg selv mindre og mindre. Det er dette du nå skal jobbe deg bort fra. Jeg anbefaler deg å se litt på artiklene jeg har lagt ved. I tillegg kan det være godt for deg å snakke med noen om hvordan du har det.

Jeg har møtt veldig mange som er blitt helt friske av spiseforstyrrelser så det er fullt mulig å bli helt kvitt de vanskelige tankene du strever med. 

 

Vennlig hilsen familieterapeut/sykepleier

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva er kalorier og hva brukes det til?

Hva er kalorier? (colourbox.com)

De fleste vet at kalorier finnes i mat og er noe kroppen bruker når man er i bevegelse. Men hva betyr det egentlig?

Les mer

Øvelser til deg som har et anstrengt forhold til mat, kropp og vekt.

Jente som veier seg selv (www.colourbox.com)

Selvhjelpsøvelser kan være et nyttig arbeidsverktøy for å bli mer kjent med egne tanker og følelser, og bli mer bevisst på spiseforstyrrelsens betydning og mønstre i hverdagen. Øvelsene kan hjelpe deg på veien mot å bli frisk.

Les mer

Tips for bedre selvfølelse og passe god selvtillit?

Gutt med armene i kors (colourbox.com)

Selvtillit er tro på det vi gjør og det vi får til. Selvfølelse er verdien man ser i seg selv, det å kjenne at man er glad i seg selv. Selvfølelse er også å stole på sine egne følelser og tåle å ta feil.

Her er noen enkle tips til hvordan du kan få bedre selvfølelse og passe god selvtillit.

Les mer

Selvfølelse og kroppspress

Trist jente ser seg i speilet (colourbox.com)

Vi blir fra ung alder utsatt for tydelige og strenge skjønnhetsidealer, og som følge av et sterkt kroppspress kjemper vi for å være perfekte. Dårlig selvfølese blir konsekvensen for mange.

Må det være sånn?

Av Emilie, ungdomsjournalist

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Spiseforstyrrelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om spiseforstyrrelser