Hopp til hovedinnholdet

Jeg er overvektig og ønsker en spiseforstyrrelse - hvordan kan jeg få en spiseforstyrrelse?

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg er ganske overvektig (veier rundt 90kg og er 1,58 cm høy), og jeg har flere ganger tenkt på å utvikle spiseforstyrrelser. Jeg har alltid følt det presset med å måtte være tynn. Hvordan får man spiseforstyrrelser?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 13 år. 

Takk for at du skriver til ung.no. 

Mange ungdommer i dag opplever et press utenfra om at de skal være tynne. Dette fører til at mange ikke er fornøyde med seg selv. 

Det kan for noen virke som en god ide å få en spiseforstyrrelse, fordi man kanskje tenker man blir mer fornøyd med kroppen sin for eksempel. Sannheten er at de som har kommet langt inn i en spisefortstyrrelse oftest beskriver et svært negativt forhold til kroppen sin og et strev med tunge tanker som nærmest forfølger en og etterhvert tar all plass i livet.

Ingen barn skal starte med å gå ned i vekt uten at helsesøster, foreldre eller fastlege er involvert. Det kan være fint å snakke med en voksen om de tankene du har om egen kropp. Mange opplever det som godt og nyttig å prate med noen om tankene sine.

Jeg anbefaler deg å se litt på artiklene under her.  Vennlig hilsen familieterapeut/sykepleier

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

5 på gata: Føler du på kroppspress?

Gutt ser på seg selv i speilet (colourbox.com)

Kroppspress er noe mange føler på, mye på grunn av manipulerte bilder på sosiale medier. Kanskje kjenner du deg igjen i noen av svarene til disse ungdommene?

Les mer

Selvfølelse og kroppspress

Trist jente ser seg i speilet (colourbox.com)

Vi blir fra ung alder utsatt for tydelige og strenge skjønnhetsidealer, og som følge av et sterkt kroppspress kjemper vi for å være perfekte. Dårlig selvfølese blir konsekvensen for mange.

Må det være sånn?

Av Emilie, ungdomsjournalist

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Dette kan du snakke med helsesøster om

Helsesøster

Helsesøster kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, livvstilsproblemer og annet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Spiseforstyrrelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om spiseforstyrrelser