Hopp til hovedinnholdet

Jeg føler meg feit og blir påvirket av søstrene mine.

Jente 13 år
 

Spørsmål

Jeg er 13 år gammel å føler meg feit...høyden min e 168 å jeg veier 47..jeg stopet å spise på en liten stund..men jeg begynte å skjønne at jeg må spise for å overleve, så jeg spiste i nokken daga...men i dag var ste søsterene mine hjemme hos oss...vi snakka om kor mase vi spiste...dem hadde bare spist en banan eller nokka å da jeg sa at jeg hadde spist 1 banan, 1 mandarin og 2 knekkebrød...da sa en av ste søsteren min «HEREGUD! Serr» å såg sjokkert på meg...jeg føller meg som dritt nå å har ikke lyst å spise lenger

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 13 år. 

Jeg blir bekymret for deg og vil at du skal snakke med foreldrene dine eller helsesøster om hvordan du har det. Det høres ut som om du spiser altfor lite. En ungdom i vekst skal spise regelmessig og nok mat for å kunne utvikle seg sundt. 

Det høres ut som om dine stesøstres forhold til mat påvirker deg negativt. Det er viktig at de voksne i familien får vite dette slik at de kan snakke med dere. Mange ganger kan det være til god hjelp å ta en prat med helsesøster på skolen din. Hun har erfaring med å snakke med ungdommer og det kan hjelpe deg til å sortere tankene dine.

Jeg legger ved noen artikler som kan være fine for deg å lese. 

Vennlig hilsen familieterapeut/sykepleier

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Vær stolt av den kroppen du har!

Smiler

Tenårene er en tid der kroppen forandrer seg mye. I løpet av noen få år skal kroppen utvikles fra et barn til en voksen, og i denne perioden er det normalt å føle på usikkerhet og å sammenligne seg med andre.

Les mer

Øvelser til deg som har et anstrengt forhold til mat, kropp og vekt.

Jente som veier seg selv (www.colourbox.com)

Selvhjelpsøvelser kan være et nyttig arbeidsverktøy for å bli mer kjent med egne tanker og følelser, og bli mer bevisst på spiseforstyrrelsens betydning og mønstre i hverdagen. Øvelsene kan hjelpe deg på veien mot å bli frisk.

Les mer

Selvfølelse og kroppspress

Trist jente ser seg i speilet (colourbox.com)

Vi blir fra ung alder utsatt for tydelige og strenge skjønnhetsidealer, og som følge av et sterkt kroppspress kjemper vi for å være perfekte. Dårlig selvfølese blir konsekvensen for mange.

Må det være sånn?

Av Emilie, ungdomsjournalist

Les mer

Skader ved spiseforstyrrelser

Trist jente på sofaen (colourbox.com)

Du kan få fysiske helseskader av slanking og underernæring. Du kan også få skader på kroppen av overspising, oppkast, misbruk av avførings- og vanndrivende midler, overdreven fysisk aktivitet og fasteperioder. De fysiske skadene kan igjen gi psykiske plager.

Les mer

Tips til å spise riktig

Venner som spiser sammen (colourbox.com)

Med forskjellige råd i media kan der være vanskelig å vite hva man skal spise for å være sunn. Se her hva Helsedirektoratet anbefaler.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Mat og kosthold
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om mat og kosthold