Hopp til hovedinnholdet

Er det sant at kroppen bruker mer kalorier på å forbrenne frukt enn antall kalorier det inneholder?

Jente 17 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg trener aktivt og teller kalorier for å gå ned i vekt og jeg fikk høre av en venninne at frukt som epler, bananer, pærer osv trenger man ikke ta med når man teller kalorier av den grunn at kroppen bruker mer kalorier på å brenne disse enn det de inneholder. Er dette sant? Takk for svar!

Besvart 18.12.2017 13:22
 

Svar
Hei

Takk for at du sender spørsmål til ung.no.

Venninnen din har rett i at frukt inneholder lite kalorier. I tillegg vil det være mye fiber i frukt, som gjør at kroppen bruker en del energi på å bearbeide det før det tas opp i kroppen. Imidlertid vil frukt inneholde mer kalorier enn det kroppen bruker på å fordøye og forbrenne det. Man må altså telle med frukt i et kaloriregnskap.

Grønnsaker derimot, inneholder nesten bare vann, fiber, vitaminer og mineraler, og svært lite kalorier. Så her kan man tenke seg at kalorier inntatt og forbrukt går omtrent opp i opp. Man kan derfor holde grønnsaker utenfor et kaloriregnskap. 

Når det er sagt, så anbefaler vi ikke å telle kalorier slavisk. Noen ganger kan det være nødvendig for å gå ned i vekt, spesielt om man skal ned bare 1-2 kg, men det vil ikke være noe man klarer å holde på med over veldig lang tid. I tillegg kan man få et anstrengt forhold til mat ved å vite hva alt inneholder. Det beste vil nok være å heller gjøre smarte endringer i kostholdet, bytte ut usunne matvarer med sunnere varianter, og gradvis få en bedre livsstil. Dette vil også være noe man kan klare å holde på over lengre tid. Er du sikker på at du trenger å slanke deg? 

Vennlig hilsen

klinisk ernæringsfysiolog, for ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva er kalorier og hva brukes det til?

Hva er kalorier? (colourbox.com)

De fleste vet at kalorier finnes i mat og er noe kroppen bruker når man er i bevegelse. Men hva betyr det egentlig?

Les mer

Vær stolt av den kroppen du har!

Smiler

Tenårene er en tid der kroppen forandrer seg mye. I løpet av noen få år skal kroppen utvikles fra et barn til en voksen, og i denne perioden er det normalt å føle på usikkerhet og å sammenligne seg med andre.

Les mer

Selvfølelse og kroppspress

Trist jente ser seg i speilet (colourbox.com)

Vi blir fra ung alder utsatt for tydelige og strenge skjønnhetsidealer, og som følge av et sterkt kroppspress kjemper vi for å være perfekte. Dårlig selvfølese blir konsekvensen for mange.

Må det være sånn?

Av Emilie, ungdomsjournalist

Les mer

Enkelt å velge sunnere mat med Nøkkelhullsmerket

Nøkkelhullet (Helsedirektoratet / Mattilsynet)

Se etter nøkkelhullmerket på matvarene du handler. Når du finner merket, vet du at den matvaren er et sunnere alternativ enn andre varianter av matvaren.

Les mer

Alt du trenger å vite om næringsstoffer

Alt om næringsstoffer (colourbox.com)

Her får du en oversikt over de mest kjente næringsstoffene, hvilke hovedfunksjoner de har, og hvilke matvarer som er gode kilder for de ulike stoffene.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Trening
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om trening