Hopp til hovedinnholdet

Hva gjør vi med en bekjent som har spiseforstyrrelse og er blitt for tynn?

Jente 17 år
 

Spørsmål

Hei! Kjæresten min og jeg har vert sammen 8 mnd nå og har drt kjempe fint. Eksen hennes sliter med spiseforrstyrrelser og forholdet deres var mye preget av at hun måtte ta seg av henne. Dette var veldig usunt og slet på helsen til kjæresten min. Det er så klart helt slutt mellom dem, men eksen hennes har nå behynt å bli veldig tynn noe som uroer både meg og kjøresten min. Det er ikke lenger hennes plass å kommentere på dette, og vertfall ikke min, så jeg velger derfor å spørre dere om det er noe vi kan gjøre for henne. Kjæresten min føler veldig på ansvaret for henne selv om hun vet det ikke er det lengre, og vi er beskymret for at sykdommen vil ta livet av henne. Er det noe vi kan gjøre uten å «blande oss»?

Besvart 14.03.2019 21:26
 

Svar
Hei

Du beskriver en situasjon det er veldig vanskelig å stå i. Spiseforstyrrelser skaper som regel stor bekymring hos de som er i den sykes omgangskrets, eller familie. 

Jeg forstår at det ikke er enkelt for dere å gjøre noe. Du sier ikke noe om dere går på samme skole som henne, eller om dere har noen kontakt med foreldrene. Jeg tenker det kan være lurt å formidle deres bekymring videre til noen voksne, slik at dere kan få en trygghet på at noen har et ansvar for hennes helse. 

Det er ikke galt å vise deres bekymring for henne men det er kanskje enklere for din kjæreste å uttrykke at dere er bekymret for helsen hennes om hun er den som har hatt mest kontakt med henne. Det går an å oppfordre henne til at å ta en undersøkelse hos legen, eller be om hjelp fra foreldrene sine. 

Det går an å ta kontakt med helsesøster på skolen hennes og det går også an å melde fra om bekymring til hennes foreldre om det virker som hun ikke har noen til å hjelpe seg akkurat nå. Dette går det også an å si til henne. Det er ikke sikkert hun vil ha forståelse for at dere blander dere inn, men det er ikke lett for noen å gå med en bekymring om at noen kan dø. Spiseforstyrrelser er veldig alvorlig og det er viktig å få hjelp. Det er hennes nærmeste som må hjelpe henne nå. Det er ikke alltid lett for de nærmeste, som lever tett med den som er syk, å se vekttap. Ofte er det venner, eller andre utenfor familien som melder fra om sin bekymring. 

Jeg legger ved artikler du kan se på.

 

 

Vennlig hilsen psykiatrisk sykepleier/familieterapeut

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Vil du hjelpe en venn som har spiseforstyrrelse?

Jente trøster venninne(colourbox.com)

Det kan være vanskelig å se om noen har en spiseforstyrrelse. Har du mistanke er det viktig at du er en god venn og snakker med vennen din, og forteller at du er bekymret. Men du kan ikke ta ansvar for å hjelpe vennen alene.

Les mer

Vennen min har det vanskelig - hvordan kan jeg hjelpe?

Trøster venninne (colourbox.com)

Ser du at en av vennene dine har det vanskelig? Har en venn betrodd seg til deg om noe som gjør deg bekymret? Slik kan du hjelpe.

Les mer

Behandling av spiseforstyrrelser hos unge

Jente på baderomsgulvet ved siden av en vekt (colourbox.com)

Barn og ungdom som blir syke av spiseforstyrrelse har gode sjanser for å bli friske om de kommer i behandling. Det er spesielt viktig å komme raskt i behandling.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Spiseforstyrrelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om spiseforstyrrelser