Hopp til hovedinnholdet

er det normalt for en jente på 13 år å være 165cm og veie ca.51,5?

 

Spørsmål
Heisann!

har noen spm.

1. er det normalt for en jente på 13 år å være 165cm og veie ca.51,5?

2. Jeg vil begynne på p-piller, men vet ikke helt hvordan jeg skal spørre mamma. vet du hvordan?

3. Jeg tør ikke å presse tampongen inn, jeg er så redd for at det skal gjøre vondt.

4. klassen min skal på 2 dagers leirskole neste uke. da har jeg mensen! å leirskolen går vi bare på tur og det er ikke noe do der vi skal på tur! heller ikke busker og trær man kan hjemme seg bak. hva skal jeg gjøre??

hilsen Jente13
Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei.
1.Du har en fin vekt i forhold til høyden din og er helt normal.
2.Dersom du er seksuelt aktiv og ønsker å starte med p-piller synes jeg rett og slett at du skal snakke med moren din om dette. Det finnes også andre prevensjonsmidler på markedet. Kondom er det middelet som både beskytter mot seksuelt overførbare infeksjoner og mot uønsket graviditet. Dersom du ikke er seksuelt aktiv trenger, men ønsker å bruke p-piller av andre grunner er dette noe kan snakke med moren din om og sammen kan dere oppsøke en lege.
3. Du kan forsøke med en av de minste tampongene først. Stå gjerne med den ene foten høyere enn den andre, f.eks på dokanten. Før tampongen først litt oppover så litt bakover. Det kan være litt ubehagelig den første gangen. Det er viktig å prøve og slappe godt av. Spenner du deg, kan det være vanskelig å få tampongen inn. Det er ikke farlig å sette inn en tampong, og det er lite galt du kan gjøre.
4. Pass på atdu går på do før dere skal på tur. Ta på deg et rent bind. Dette vil holde i flere timer dvs sannsynlig like lenge som turen varer. Jeg antar at læreren deres ikke lar dere gå på tur i så lang tid uten at dere går innom et sted hvor dere kan gå på do. Er dere ute i naturen, er det sikkert både busker og trær som dere kan gjemme dere bak. Ta med deg et ekstra bind til turen, og en liten pose til å legge det brukte bindet i dersom du trenger å skifte.
God tur.

Vennlig hilsen helsesøster
Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Pubertet
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om pubertet


Quiz: Hva vet du om pubertet?

Hva er ofte det første tegnet på at puberteten har startet opp?