Hopp til hovedinnholdet

Hun rødmer

Jente 16 år
 

Spørsmål

Heisann! Jeg er ei jente på 16 år som sliter litt. Mitt dilemma høres ofte ikke ut som noe problem, men det er faktisk noe jeg har slitt med siden tidlig i barneskolen. Jeg RØDMER. Ofte, mye og av alt. Dette gjør at jeg ikke tør å være like utadvendt og ha dype, nære samtaler med venner, snakke og det gjør at folk misforstår. Det er ofte slik at jeg faktisk ikke syns situasjonen er klein eller flau, men så begynner jeg å tenke på at hvis jeg rødmer nå vil folk misforstå osv. Tenker altfor mye på hva folk syns om meg og uten at jeg vil, prøver hjernen min å analysere tankene til folk. EKSTREMT irriterende... :) Har prøvd alt av kremer, serum osv. Bør jeg vurdere operasjon elns.? Hilsen rødtoppen

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Nei, jeg synes IKKE du skal vurdere operasjon for rødmingen. Det er ikke så mye å gjøre

Hei

Det høres ut som at det er et vanskelig problem ja. Spesielt vanskelig må det være når du jo egentlig ønsker å være muntlig aktiv tenker jeg, men at du så hemmes av at du rødmer.

Noen mennesker som rødmer lettere enn andre. Rødming skyldes rett og slett at man får økt blodgjennomstrømming til de småblodårene i ansiktet (og resten av kroppen) fordi kroppen kommer i en slags forsvarsmodus, og kroppen må gjøre seg klar til å beskytte seg. Med andre ord er det egentlig en bra ting at man rødmer, men det oppleves som regel ikke sånn når man står der og føler seg sprutrød i ansiktet, og man kjenner at man blir varmere og varmere. En ting skal du da vite: Som regel kjennes det verre ut enn det faktisk er.

Det er ikke bare, bare å slutte å rødme. Kan hende du aldri helt blir kvitt det, men kanskje kan du lære deg å la det være så hemmende for deg?

En ting du kan forsøke, når du kjenner at du begynner å rødme, er å tenke: "Hvor farlig er det egentlig om jeg rødmer nå? Hva så? Kommer vennene mine til å like meg mindre?" Samtidig som du tenker dette trekker du pusten godt og "samler" tankene, før du fortsetter med det du snakker om. Det kan være en god ide å begynne litt i det små. Snakk med vennene dine og fortell hvordan du har det. Be om hjelp fra vennene dine. Spør om de kan hjelpe til når du merker at du rødmer, eller er i ferd med å rødme. Det kommer kanskje ikke til å funke første gang du prøver. Kanskje ikke andre og tredje gang heller, men litt etter litt vil du sannsynligvis merke at det blir litt enklere å la det ikke gå så inn på deg. Det krever veldig mye av deg der og da, men det er verdt å bruke energi på å øve på det. Øver du ofte og gjør du det nok ganger, vil du etter hvert oppleve at rødmingen heller blir sjeldnere og sjeldnere. Det er samtidig veldig god trening i forhold til å bli trygg og sterk i deg selv og vil komme godt med i mange situasjoner videre i livet ditt! Husk: Øvelse gjør mester!

Lykke til!!

Hilsen

Camilla (helsesøster)

i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Selvtillit og selvfølelse

Fornøyd gutt (colourbox.com)

Har du dårlig selvtillit eller selvfølelse? Hva er forskjellen på de to, og hvordan kan du få god selvfølelse og passe god selvtillit?

Les mer

Dette liker jeg med meg selv!

En fornøyd ung gutt (Colourbox.com)

Av og til føles det som om man ikke kan noen ting og ikke er verdt noe. Men sånn er det jo ikke. Hva er dine gode egenskaper?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Pubertet
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om pubertet