Hopp til hovedinnholdet

Har du råd mot menssmerter og kommentarer om kroppen min?

Jente 14 år
 

Spørsmål

hei. 1. Jeg har hat mensen i over ett år nå, men de siste månedene har jeg fått veldige smerter i magen nr jeg har mensen og rett før jeg får det. jeg vet at det er normalt, men hvordan kan jeg gjøre så det ikke gjør så vondt? 2. det er en i klassen min som nesten ikke har pupper, og jeg har pupper som synes. noen ganger når vi skifter til gym så ser hun på meg og sier: du har jo pupper eller dine pupper er mye større enn mine. jeg syns det er litt rart, så jeg lurer på hvorfor hun sier det og hvordan jeg kan få hun til å slutte. Hilsen meg<3

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 14 år.

Takk for dine spørsmål til Ung.no.

En del jenter opplever dessverre å ha mer plager enn andre i forbindelse med menstruasjonen. Det er ikke unormalt, men selvfølgelig veldig plagsomt. Hos de fleste hjelper det å være litt fysisk aktiv, og for eksempel endel Yogaøvelser er med på å lindre plagene.

En kan også bruke smertestillende som en får kjøpt på apoteket, som Ibux, eller naproxen som er muskelaavslappende. Noen er så mye plaget av de velger å bruke p-piller. En kan begynne med p-piller selv om en ikke er seksuelt aktiv. Dette kan du ta opp med fastlegen din, eller lege på helsestasjon for ungdom.

Jeg forstår at dere kan synes det er vanskelig når kroppene deres utvikler seg i ulik takt og at det kan være stor forskjell på f.eks. hvor mye brystene har utviklet seg.

Det er ikke uvanlig at en har tanker om at en er unormal, og sammenligner seg med andre. Kanskje det er slike tanker denne klassevenninnen din har? 

Jeg forstår at du synes det er ubehagelig å få kommentater om brystene dine. Kanskje det kan hjelpe om du på en rolig måte forsøker å si at du synes det er ubehagelig når hun sier det? Ellers er det det å forsøke å tenke at også hun har tanker og bekymring om egen kropp og derfor kommer med kommentarer? Det er uansett ikke alltid lett å styre hva andre kan finne på å si, men vi kan spørre tilbake om hvorfor de spør og unngå at andres kommentarer får bety så mye.

 

Vennlig hilsen Helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Mensen - sånn er det

Bind (colourbox.com)

Har du spørsmål om mensen? Lurer du på hva mensen egentlig er, hvor mye blod som kommer eller hva det betyr at den er uregelmessig, eller kanskje lurer du på noe om farge eller lukt eller hva menstruasjonssyklus betyr?

Les mer

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Pubertet
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om pubertet