Hopp til hovedinnholdet

Jeg er livredd for at barndommen plutselig skal forsvinne!

Gutt 15 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg er en gutt på 15 år (blir 16 om ca 4-5 måneder). For noen måneder siden oppdaget jeg noe jeg aldri før har tenk særlig mye på. Jeg er rett og slett ikke noe barn lenger. Dette gjør meg veldig deprimert å vite. De 13-14 årene med MASSE morro er nå over. Nå er det bare utdanning og jobb som betyr noe her i livet. Jeg føler meg som en 12-åring ennå, men liker ikke å innse virkeligheten. Jeg har forresten ikke mange venner på min alder, så det blir altfor mye tid med kun voksne. Jeg er livredd for at barndommen plutselig skal forsvinne! Folk sier ofte at jeg ser eldre ut enn det jeg egentlig er. De fleste ungdommer ville nok helst hatt det sånn, men jeg vil jo se yngre ut. Hva kan jeg gjøre? Noe med utseende kanskje? I så fall, hvordan kan jeg se yngre ut? Jeg vil helst ikke snakke med noen andre om dette siden de fleste bruker det jo som en fornermelse at man oppfører seg barnslig. Det er et veldig personlig tema. Vær så snill og svar! Takk på forhånd!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei gutt 15 år.
Takk for at du skrev til ung.no
 
Det er ikke noe du kan gjøre for å stoppe den fysiske utviklingen, og det å endre utseende ved hjelp av klær og effekter vil ikke hjelpe. Du er som du er, på full fart til å bli en ung mann. 
 
Det er ikke utseende som gjør om man er leken og barnslig, det er innstillingen man har til livet. 
 
Tiden med masse moro er ikke over! Du kan være en leken, glad, barnslig gutt veldig lenge! Noen er det hele livet og lever svært godt med den lekne siden av seg selv, ved siden av av den voksne, fornuftige siden. Du kan for eksempel gjøre søk på filosofen Arne Ness. Han lekte hele livet. Han sa blant annet at mennesket burde leke mere og ta seg selv mindre høytidelig. Du kan lese litt om han her.  Ett av utsagnene her er; "Folk kunne spørre ham hvorfor han hadde begynt å klatre, og han parerte gjerne med at det ikke var han som hadde begynt, men de andre som hadde sluttet."
 
Du kan altså ikke forbli et barn, men du kan la den lekende og barnslige delen av deg bli værende, samtidig som du utvikler deg og modnes tankemessig. 
 
De andre, verden, vil oppfatte deg aldersadekvat/den alderen du egentlig har, og du må forholde deg til normer, regler og lover. Men det betyr ikke at du ikke kan gjøre morsomme ting! 
 
Noen blir ekspert på å leke når man minst venter det, eksempelvis gjennom praktiske morsomheter; erte på seg andre eller finne på ting som gjør at man må le av seg selv, at man tuller og tøyser. Mange får også utløp for leken gjennom å lage alt til konkurranser; komme først til... lysbryteren, heisknappen, inn døra til klasserommet etc. Andre tar leken ut gjennom idrett. 
 
Men livet er også utdanning og jobb. Tenk nøye gjennom hva du skal bli. Kanskje skal du finne en utdanning som gjør at du kan fortsette å leke? 
 
Du kan snakke med rådgiver på videregående når du begynner der. En god rådgiver vil forstå hva du snakker om, og kan kanskje komme med gode innspill.

Vær deg selv! Nyt ungdomstiden med den lekne gutten du har inni deg!

Jeg håper dette er til hjelp for deg og jeg ønsker deg morsomme, lekne dager!

Hilsen helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Puberteten - hva skjer?

Gutt tenker (colourbox.com)

Hormonene bobler i kroppen - kroppen er ikke lenger den samme og følelsene svinger. Hva skjer?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Pubertet
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om pubertet