Hopp til hovedinnholdet

Hei. Er 13 år og har kommet i puberteten.

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei. Er 13 år og har kommet i puberteten. Hadde utflod mye før men det stoppet plutselig. Jeg har nesten helt flate pupper. Føles ut som om at puberteten har stoppet opp! Jeg har heller ikke vokst noe særlig i det siste...Jeg lurer på om dette er unaturlig eller om det er noe jeg kan gjøre med det.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 13 år

Takk for at du skriver til ung.no


Det er helt naturlig at "pubertetsprosessen" varierer fra jente til jente. Hos noen går det raskere med de kroppslige endringene og hos andre tar det litt lenger tid. Det er med andre ord ikke noe som er normalt eller unormalt ved at det tar litt tid før du vokser mer eller at puppene dine blir større. 

Gjennomsnittsalderen for når jenter begynner å få pupper er 11,5 år. For noen er dette det første pubertets-tegnet de merker. Puppene kan vokse fram mot ca. 18 års alder. Noen har små pupper, andre har større.

Arv er den viktigste faktoren som bestemmer puppenes utseende. Man kan komme til å ligne på mor, en tante, bestemor, farmor eller en annen.

Du spør om det er noe du kan gjøre for å påvirke denne prosessen - det er det ikke. Mitt råd til deg er å være tålmodig. Spis regelmessig og lev sunt. Da gir du kroppen din det beste utgangspunktet for å vokse og endre seg som den skal.

Jeg anbefaler deg å lese artikkelen jeg har lagt ved - der vil du få god informasjon om hvordan puberteten hos jenter er.

Lykke til - håper svaret mitt var til hjelp for deg. 

Med vennlig hilsen helsesøster

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Jenter og puberteten

Jente i undertøy (colourbox.com)

Når starter det og hva skjer? Mange lurer. En gang mellom 9 og 15 år starter det for jenter. Men det er store forskjeller.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Pubertet
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om pubertet