Hopp til hovedinnholdet
Følg ung.no på Snapchat
Zelda © Lina Neidestam, distr. strandcomics.no
Zelda © Lina Neidestam, distr. strandcomics.no

Hei! Jeg er en jente på 14 år, som ikke er kommet i puberteten ennå. Er det noe galt eller tar det bare så lang tid?

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei jeg er en 14 år gammel jente og har ikke kommet i puberteten ennå. Jeg er den eneste jenta i klassen som ikke har kommet i puberteten så da føler jeg meg litt "utenfor" om jeg kan si det sånn. Er det noe galt eller tar det bare så lang tid?

Besvart 13.09.2017 18:09
 

Svar
Hei

Så fint at du skriver til oss!

Det er ikke noe unormalt om du enda ikke har kommet i puberteten.

Den starter på forskjellig tid og på forskjellig måte hos ulike mennesker. Det er stort sprik, og det betyr at to venner på samme alder, kan ha kommet veldig ulikt i pubertetsutvikling.

Vanligvis starter puberteten en gang mellom 9 og 15 år. Det er ikke sikkert man merker at det skjer noe med en gang produksjonen av hormoner er i gang.

Hos jentene starter det ofte med at de får utflod og at puppene begynner å vokse. Kroppen vokser også gjerne litt i størrelse. Etter hvert får man hår nedentil og under armene.

Du kan tenke litt over om du begynner å få noe av disse tegnene. Da er den i gang. Ellers kan du fortsatt ta det med ro en stund enda, så kommer den nok.

Du kan spørre moren din hvor gammel hun var da hun kom i puberteten og fikk mensen. Dette går gjerne litt i arv fra mor til datter.

Jeg legger ved en artikkel du også kan lese.

Lykke til!

 

Vennlig hilsen helsesøster.

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Jenter og puberteten

Jente i undertøy (colourbox.com)

Puberteten starter på forskjellig tid og på forskjellig måte hos ulike mennesker. Det et stort sprik, og det kan bety at to venner på samme alder kan ha kommet veldig ulikt i pubertetsutvikling. Gjennomsnittlig starter puberteten 2 år tidligere hos jenter enn hos gutter.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Pubertet
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om pubertet


ukens tema

kommentar

Fuck IT: Hvem bestemmer hva som er perfekt? Hvorfor er noe stygge? Hvorfor kan ikke alle bare være seg selv. Jeg er tretten åt og har null pupper. I lang tid har jeg vært skikkelig sjalu på folk som har det, men så fant jeg en bruker på Instagram. Selvom hun som eier den har skikkelig store pupper, sier hun noen ting som er viktig. At du ikke skal dømme folk, og at alle er perfekte. Vet ikke hvorfor det hjalp meg, men det gjorde det. Dere som er misfornøyde med dere selv burde finne en ting du liker veldig godt med deg selv. Eller finne noe eller noen som får deg til å føle deg bra Les innlegg Liten pil høyre