Hopp til hovedinnholdet

Hei, jeg er en jente på akkurat fylt 16 år som enda ikke har fått mensen. 

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei, jeg er en jente på akkurat fylt 16 år som enda ikke har fått mensen. Jeg er 177 cm høy og veier 56,5 kg. Jeg er slank(men har for eks ikke helt flat mage), trener ikke noe særlig, og spiser normalt tror jeg.. (Trener ikke så mye pga jeg ofte ikke orker) Jeg har kjønnshår og armhulehår. Jeg har en liten hevelse under hvert bryst, men egentlig ingen pupper. Jeg har utflod hver dag. Utfloden har normal farge og lukter normalt. Dette har jeg hatt de siste 3/4 årene. Moren min fikk mensen da hun var 14 eller 15 år. Jeg er høyere en moren min og har større føtter enn henne. Jeg er også mer moden enn mange på min alder. Det har jeg egentlig 'alltid' vært.(ikke for å høre selvopptatt ut, men tenkte det kanskje var relevant..?) Så mitt spørsmål er: Er alt dette normalt? Er det noe jeg burde gjøre? Er det veldig sent å enda ikke ha fått mensen? Må jeg gå til lege..? Hilsen jente16

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei, og takk for at du skriver til ung.no!
 

Du skriver at du ikke har fått mensen ennå, men at du er i full gang med pubertet når det gjelder alt annet. Du skal ikke bekymre deg! Mensen kommer nok snart.

Mange jenter lurer på når de skal få mensen for første gang. For svært mange kommer den når man er 12-13 år, men det er veldig store forskjeller. Noen kan få den så tidlig som 9 år og noen kan få den så sent som 17 år. Hvis man ikke har fått mensen når man er 14 år og heller ikke har noe tegn til at puberteten har startet (bryster og hår på kjønnsorgan) kan man snakke med legen sin. Det samme gjelder hvis man ikke har fått mensen men har fått tegn på pubertet og er 16 år. Da kan legen ta prøver av hormonene. 

Når man får mensen er bestemt av gener fra mor og far. For å få en anelse om når du kan forvente din første mens kan du kanskje spørre faren din om når han kom i puberteten, eller en søster til far om når hun fikk mensen første gang. Selv om du er jente, har du ikke bare gener fra mor :-)

Det er flere tegn på at mensen snart skal komme. Mensen kommer når flere andre pubertetstegn har kommet godt i gang. Det vil si at man har vokst mye, har begynt å få bryster og fått hår på kjønnsorgan og under armene. Det er også normalt at man har begynt å få utflod og ofte får man utflod et par år før mensen.

Lykke til!

Vennlig hilsen Helsesøster

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Når kommer mensen første gang?

Jente tenker (colourbox.com)

Lurer du på når DU skal få mensen første gang? Det er ikke mulig å forutsi. Noen tegn kan allikevel fortelle deg noe om at den snart kommer igang. Les mer her om slike tegn og om andre ting om mensen du kanskskje har lurt på.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Mensen
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om mensen