Hopp til hovedinnholdet

Jeg har ingen bryster. Hva skal jeg gjøre?

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg er en jente på tretten år som ikke har noe bryster i det hele tatt, og de har ikke vokst på 2 år. Jeg har bare kjertler, og de er skikkelig ømme. Jeg har kjønnshår, utflod og kviser, men ikke bryster i det hele tatt. Hvorfor det? Jeg er også redd for at jeg aldri kommer til å få store pupper i det hele tatt. Hva skal jeg gjøre?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Alle jenter får pupper. Noen får store, noen middels, andre får små. Du er bare 13 år og brystene dine vil nok enda vokse. Brystene vokser litt i rykk og napp. Du kan enda få store bryst. 

Bryster består av fett, bindevev og melkekjertler, ikke muskler. Man kan derfor ikke trene seg til større bryster. Brystene er stort sett ferdig utvokst når man er ferdig med puberteten, men de kan endre seg senere i livet også. Noen kan få litt større bryster ved hormonpåvirkning (ved menstruasjon eller ved bruk av hormonell prevensjon), ved graviditet og hvis de går opp i vekt. Man kan derfor også få mindre bryster hvis man går mye ned i vekt.

Arv er den viktigste faktoren som bestemmer hvordan brystene skal se ut hos deg. Det er ikke bare fra mor man får disse genene, så man trenger ikke å få bryster i samme størrelse som moren din har.

 

Det er mange som bruker mye tid i speilet for å se etter alt som er rart og annerledes hos seg selv. Ofte har man ikke andre å sammenligne med enn kvinner i magasiner som ofte har blitt redigert og som ikke ser så perfekte ut i virkeligheten. Det beste er å godta at man er som man er og heller fokusere vekk fra forskjellen og heller se på det man trives med hos seg selv.

 

Hilsen helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Jenter og puberteten

Jente i undertøy (colourbox.com)

Når starter det og hva skjer? Mange lurer. En gang mellom 9 og 15 år starter det for jenter. Men det er store forskjeller.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Pubertet
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om pubertet