Hopp til hovedinnholdet
Følg ung.no på Snapchat
Bolig (ung.no)
Bolig (ung.no)

Jeg har ingen bryster. Hva skal jeg gjøre?

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg er en jente på tretten år som ikke har noe bryster i det hele tatt, og de har ikke vokst på 2 år. Jeg har bare kjertler, og de er skikkelig ømme. Jeg har kjønnshår, utflod og kviser, men ikke bryster i det hele tatt. Hvorfor det? Jeg er også redd for at jeg aldri kommer til å få store pupper i det hele tatt. Hva skal jeg gjøre?

Besvart 14.11.2017 19:38
 

Svar
Hei

Alle jenter får pupper. Noen får store, noen middels, andre får små. Du er bare 13 år og brystene dine vil nok enda vokse. Brystene vokser litt i rykk og napp. Du kan enda få store bryst. 

Bryster består av fett, bindevev og melkekjertler, ikke muskler. Man kan derfor ikke trene seg til større bryster. Brystene er stort sett ferdig utvokst når man er ferdig med puberteten, men de kan endre seg senere i livet også. Noen kan få litt større bryster ved hormonpåvirkning (ved menstruasjon eller ved bruk av hormonell prevensjon), ved graviditet og hvis de går opp i vekt. Man kan derfor også få mindre bryster hvis man går mye ned i vekt.

Arv er den viktigste faktoren som bestemmer hvordan brystene skal se ut hos deg. Det er ikke bare fra mor man får disse genene, så man trenger ikke å få bryster i samme størrelse som moren din har.

 

Det er mange som bruker mye tid i speilet for å se etter alt som er rart og annerledes hos seg selv. Ofte har man ikke andre å sammenligne med enn kvinner i magasiner som ofte har blitt redigert og som ikke ser så perfekte ut i virkeligheten. Det beste er å godta at man er som man er og heller fokusere vekk fra forskjellen og heller se på det man trives med hos seg selv.

 

Hilsen helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Jenter og puberteten

Jente i undertøy (colourbox.com)

Puberteten starter på forskjellig tid og på forskjellig måte hos ulike mennesker. Det et stort sprik, og det kan bety at to venner på samme alder kan ha kommet veldig ulikt i pubertetsutvikling. Gjennomsnittlig starter puberteten 2 år tidligere hos jenter enn hos gutter.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Pubertet
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om pubertet