Hopp til hovedinnholdet

Jeg er en 14 år gammel jente som ikke har fått mensen enda.

Jente 14 år
 

Spørsmål

Heii. Jeg er en 14 år gammel jente som ikke har fått mensen enda men har hat utflod i et par år. Føler at alle har fått mensen bare ikke jeg av vennene mine. Puppene mine har begynt å vokse litt men lurer på om de kommer til å vokse mer siden jeg ikke har fått mensen enda. Har ganske små bruker 65A. Både på mor siden og far siden i familien har damene ganske store pupper. Også en ting til: jeg er som sagt 14 år, er ca. 162cm og veier 37kg. Er det normalt?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 14 år.
Takk for at du skrev til ung.no
 
Det er mange som er 14 år som ikke har fått mensen enda. Det kommer an på hvor langt man er kommet i puberteten om man har fått mens eller ikke. 
Ja, puppene dine vil vokse mer. Pupper består av fettvev, melkekjertler, bindevev, blodårer og nerver. Alt dette utvikler seg gradvis. Det er mengden fettvev som avgjør størrelsen på puppene. Noen får små pupper, andre får større. I og med at mye av puppene består av fettvev, kan de bli mindre hvis man går ned i vekt eller bli større hvis man går opp i vekt. 
Du har lavere vekt enn gjennomsnittet for alderen. Du må snakke med de hjemme og helsesøster på skolen, helsestasjon for ungdom eller fastlegen om dette. Det er svært viktig at du får i deg nok mat slik at kroppen utvikler seg slik den skal. Hvis man ikke spiser nok, kan det forhindre at mensen kommer. 
Hvis det er vanskelig å forklare, kan du ta med utskrift/skjermbilde av det du har skrevet og svaret her. Da kan du bare vise det fram og slipper å si så mye.
Snakk med de hjemme og helsepersonell så snart du kan! 

Jeg håper dette er til hjelp og jeg ønsker deg alt godt!

Hilsen helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Jenter og puberteten

Jente i undertøy (colourbox.com)

Når starter det og hva skjer? Mange lurer. En gang mellom 9 og 15 år starter det for jenter. Men det er store forskjeller.

Les mer

Mensen - sånn er det

Bind (colourbox.com)

Har du spørsmål om mensen? Lurer du på hva mensen egentlig er, hvor mye blod som kommer eller hva det betyr at den er uregelmessig, eller kanskje lurer du på noe om farge eller lukt eller hva menstruasjonssyklus betyr?

Les mer

Utflod - til glede og bekymring

Undertøy på tørkesnor (colourbox.com)

Utflod fra skjeden er noe alle kvinner har. Normal utflod holder underlivet friskt og gir god glid ved samleie. Forandring i utfloden kan være et tegn på en ubalanse i bakteriefloraen i skjeden eller sykdom.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Pubertet
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om pubertet