Hopp til hovedinnholdet

Sjelden mens, får Provera for dette. Spørsmål om hva som er en vanlig blødning. 

Jente 16 år
 

Spørsmål

Jeg er ei jente på 16 år, og hadde mensen to ganger da jeg var 14. Fikk det ikke igjen, så tok Provera-tablettet for å fremkalle det. De to andre gangene jeg hadde mensen hadde jeg det i fem dager, men nå har jeg hatt det i sju dager. Det blør veldig lite og mye av blodet som kommer er veldig rødt. Er det vanlig at det blør så lenge når man går på Provera og ikke har hatt det på to år? Er det noe jeg kan gjøre for at mensen kan ta slutt?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Det kan nok være normalt å ha mensen i 7 dager, når du har det sjelden og har tatt Provera for å fremkalle mensen. Hos noen som får mensen uten at de «utløst» den ved tabletter, varer mensen også så lenge. Men da er det som regel at det blør mest de ved dag 2-3, og så blør de mindre og mindre. Men at mensen varer i 7 dager (inklusive dager med små blødninger), er ikke unormalt i seg selv. 

Nå har det gått noen dager siden du sendte inn spørsmålet, og jeg vet ikke hvordan det har gått siden. Hvis du fortsatt har blødninger nå, bør du oppsøke lege. Det er ellers ingenting du bør eller kan gjøre for å stoppe blødningene; det bør evt lege gjøre. 

Jeg vet heller ikke hvilken avtale du har med legen om evt oppfølging av dette med sjelden mens og Provera. Dersom du ikke har avtale om kontroll, men fortsatt sliter med sjelden mens (at den ikke kommer neste mnd eller så, når du slutter med Provera), bør du oppsøke legen din igjen. 

Det er relativt vanlig at mensen kommer uregelmessig de første årene. Men av og til må man også utelukke sykdommer og forstyrrelser, eller «hjelpe» igang kroppens eget hormonsystem. 

Lykke til!

Vennlig hilsen legen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Mensen - sånn er det

Bind (colourbox.com)

Har du ikke fått mensen enda? Eller kommer den hver måned nå, regelmessig eller ikke? Mensen vil komme i 35-40 år av en kvinnes liv, så det er viktig å prøve å leve godt med den.

Les mer

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer

Når kommer mensen første gang?

Jente tenker (colourbox.com)

Lurer du på når DU skal få mensen første gang? Det er ikke mulig å forutsi. Noen tegn kan allikevel fortelle deg noe om at den snart kommer igang. Les mer her om slike tegn og om andre ting om mensen du kanskskje har lurt på.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Underlivssjekk
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om underlivssjekk