Hopp til hovedinnholdet

Spørsmål om størrelse på bryst

Jente 13 år
 

Spørsmål

Jente 13 år. For ca et halvt år siden begynte jeg å få klumper under brystene. De er ømme og vonde. Jeg har hørt at dette er et tegn på st de begynner å vokse, jeg har fått litt pupper men ikke mye. Jeg lurer på når de begynner å bli litt store.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 13 år.

Takk for spørsmål.

Du forteller at du har merket at du har fått klumper under brystene dine, og dette skjedde for ca et halvt år siden. Klumpene er vonde og ømme og det er helt normalt at de er det når du er i puberteten og brystene dine vokser og utvikler seg. 

Du beskriver at du har fått litt større bryster men ikke så mye enda. Det er helt vanlig at brystene ikke er ferdigutviklet når man bare er 13 år. De kommer kanskje til å vokse mer, men det er umulig å si. Jeg tenker at siden det ikke er mer enn et halvt år siden du merket at det begynte å skje noe med brystene dine, så er det veldig sannsynlig at de kommer til å vokse mer det neste året/i årene som kommer. 

Hvordan brystene ser ut og hvor store de blir, er arvelig. Du kan derfor prøve å se på moren din og eventuelle tanter/søstre/bestemødre om de har store bryster. Hvis de har det, så er det større sjanse for at du også kommer til å få store bryster og motsatt.

Det er ingenting du kan gjøre for å få brystene dine til å vokse fortere. Det beste er om du klarer å akseptere at de er som er akkurat nå og at de kommer til å utvikle seg videre.

Håper dette var nyttig for deg og lykke til. Riktig god jul!

Vennlig hilsen Helsesøster Frøydis i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Jenter og puberteten

Jente i undertøy (colourbox.com)

Når starter det og hva skjer? Mange lurer. En gang mellom 9 og 15 år starter det for jenter. Men det er store forskjeller.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Pubertet
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om pubertet