Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg få mensen selv om jeg har soppinfeksjon i skjeden? 

Jente 13 år
 

Spørsmål

Eg er ein jente på 13 år og eg har utflod men eg lurer på om eg har sopp og Kordan det ser ut og Kordan eg fjerner det no har vi om puberte på skulen og alle ler og det er veldig morsomt men eg er veldig red får at eg har sopp og Kordan eg veit det kan eg få mensen selv om eg har sopp og eg tør ikkje og spøre nokon so derfor spør eg dere håper hat dåke svarar???

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 13 år.

Takk for at du skriver til oss i Ung.no.

Først vil jeg berolige deg med at jenter får mensen selv om de har soppinfeksjon i skjeden. Det må du ikke bekymre deg for.

Det er helt normalt at jenter får mer utflod når de er i puberteten. Ofte kan man se utfloden i trusa og den kan være alt fra hvit til litt gulere. Den lukter ikke så mye men kan lukte litt surt. Før og etter mensen kan den være litt brunaktig.

Det er veldig varierende hvor mye utflod hver enkelt har.Noen har veldig mye og må ha truseinnlegg, mens andre nesten ikke har noe. Begge deler er normalt. 

Du skriver ingenting om hva som gjør at du lurer på om du har sopp i underlivet. Har man endringer i utfloden kan det være tegn på at noe er i ubalanse. Noen slike ubalanser kan komme selv om man ikke har hatt sex.

Soppinfeksjon er ganske vanlig blant jenter og kvinner.Symptomene er ofte kløe og svie i skjeden, samt tykk hvit utflod. Dette er ikke farlig men kan være ubehagelig. Har man soppinfeksjon kan man kjøpe reseptfrie midler på apoteket.

Jeg vil anbefale deg å snakke med moren din om hvorfor du bekymrer deg for å ha en soppinfeksjon. Hun kan hjelpe deg å vurdere om du bør prøve en behandling for soppinfeksjon. Du kan også snakke med de som jobber på apotek eller helsesøster på helsestasjon for ungdom eller på skolen din.

Jeg vil anbefale deg å lese artiklene som ligger under svaret mitt da de gir deg mye god informasjon om ulike plager fra underivet og puberteten. 

Lykke til videre.

 

Med vennlig hilsen helsesøster, Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Utflod - til glede og bekymring

Undertøy på tørkesnor (colourbox.com)

Utflod fra skjeden er noe alle kvinner har. Normal utflod holder underlivet friskt og gir god glid ved samleie. Forandring i utfloden kan være et tegn på en ubalanse i bakteriefloraen i skjeden eller sykdom.

Les mer

”Jenteplager” – små og større plager fra skjeden og i underlivet

Jente har smerter (colourbox.com)

Du ser plutselig noen nupper mellom kjønnsleppene som du ikke har lagt merke til før. Det klør eller kanskje skjedeåpningen litt sår? Mye av det som kan føre til bekymring, er helt vanlige små plager som går over av seg selv. Eller endringer som skjer fordi det er slik det skal være!

Les mer

Jenter og puberteten

Jente i undertøy (colourbox.com)

Når starter det og hva skjer? Mange lurer. En gang mellom 9 og 15 år starter det for jenter. Men det er store forskjeller.

Les mer

Mensen - sånn er det

Bind (colourbox.com)

Har du spørsmål om mensen? Lurer du på hva mensen egentlig er, hvor mye blod som kommer eller hva det betyr at den er uregelmessig, eller kanskje lurer du på noe om farge eller lukt eller hva menstruasjonssyklus betyr?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Pubertet
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om pubertet