Hopp til hovedinnholdet

Vond lukt nedentil

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei, jeg har en stund hatt problemer med vond lukt nedentil. Jeg har prøvd å si ifra til en voksen jeg virkelig stoler på. men jeg tør ikke. Jeg vet også at jeg kanskje bør dra til legen med det, men jeg tør ikke det heller. Grunnen til det er fordi jeg synes det er flaut og fordi jeg ikke vil at legen skal sjekke nedentil. På forhånd, takk for svar.

Besvart 20.08.2018 21:43
 

Svar
Hei

Vond lukt nedentil kan være mange ting, og i fravær av andre symptomer eller tegn på at noe er galt, trenger dette strengt tatt ikke være noe du skal behandles for. Vond lukt fra underlivet er som regel ikke forårsaket av en soppinfeksjon, da dette som regel bare gir luktfri utflod og kløe.

Du bør se den vonde lukten an, vaske med lunkent vann og kun bruke intimsåpe nedentil. Du kan forsøke med melkesyretabletter som du kjøper på apoteket. Dersom dette ikke hjelper og den vonde lukten vedvarer, anbefales det å få undersøkt utfloden din. Sannsynligvis kan du ta en prøve med en q-tips selv alene på toalettet. Det er sjelden man trenger underlivsundersøkelse for å sjekke vond lukt nedentil. Ta kontakt med helsestasjon for ungdom. Det er gratis og vanlig å oppsøke helsestasjon for ungdom på grunn av luktproblemer i underlivet.

Videre vil jeg si at lukt er et subjektivt problem, og ganske ofte oppfattes som mye voldsommere av personen selv, enn av omgivelsene. Kanskje du ikke lukter så ille som du faktisk tror selv? Veldig få mennesker med god hygiene lukter vondt. Men noen har en bakterieinfeksjon (ubalanse i bakteriefloraen) som lett kan behandles med en antibiotika kur. Bruk undertøy av bomull, og bytt undertøy hver dag. Det er også lurt å skylle underlivet i dusjen daglig.

Håper svaret mitt var litt til hjelp. Se også vedlagte artikler.

Lykke til videre.

 

Vennlig hilsen helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer

Utflod - til glede og bekymring

Undertøy på tørkesnor (colourbox.com)

Utflod fra skjeden er noe alle kvinner har. Normal utflod holder underlivet friskt og gir god glid ved samleie. Forandring i utfloden kan være et tegn på en ubalanse i bakteriefloraen i skjeden eller sykdom.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Pubertet
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om pubertet