Hopp til hovedinnholdet

Jeg har vondt hver gang jeg har mensen, har dere noen tips?

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg er en jente på 13 år som har fått mensen. Hver gang jeg har mensen får jeg veldig vondt "der nede". Har dere noen tips? Helst ikke noe der jeg må gå til legen eller noe.

Besvart 25.09.2018 22:26
 

Svar
Hei jente 13 år.

Takk for at du kontakter Ung.no.

Å ha litt menssmerter er normalt og noe de fleste opplever, men noen plages mye mer enn andre. Smertene kommer som oftest av kramper og kraftige sammentrekninger i musklene i og rundt livmoren. Når man får slike smerter så strammes andre muskler også og da spesielt i nedre del av mage og rygg og man får derfor også ryggsmerter.

Du kan prøve å legge en varmepute eller en varmeflaske på magen.  Du kan prøve å gå deg en tur, jogge eller gjøre noen lette strekkøvelser for å bevege på området du har vondt i. Det kan til og med hjelpe og onanere, fordi dette også øker blodtilstrømningen til underlivet.

Noen har også god effekt av smertestillende tabletter, som Paracet eller Ibux. Husk at dette bør tas før smertene blir store for å ha best effekt.

Hvis smertene fortsatt er et stort problem, er det lurt å ta en prat med lege.  Snakk med de voksne hjemme om du sliter med sterke mensplager, slik at de kan støtte og hjelpe deg med å finne frem til noe som gjør det lettere.

Ellers vil jeg anbefale deg å ta en prat med helsesøster på skolen. her kan du få gode tips og råd i tillegg til svar på dine spørsmål om kropp, mens og pubertet.

Sjekk også ut de artiklene jeg legger ved svaret

Håper dette var til hjelp for deg og ønsker deg alt godt.

 

Vennlig hilsen Helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Menstruasjonssmerter

Jente holder seg for magen (colourbox.com)

Smertefull menstruasjon er ganske vanlig i tiden etter puberteten. Noen kjenner kun svake smerter i mage eller rygg rett før- eller samtidig med at mensen starter, mens andre er helt satt ut av sterke smerter, kvalme, oppblåsthet og slitenhet i flere dager.

Les mer

Mensen - sånn er det

Bind (colourbox.com)

Har du spørsmål om mensen? Lurer du på hva mensen egentlig er, hvor mye blod som kommer eller hva det betyr at den er uregelmessig, eller kanskje lurer du på noe om farge eller lukt eller hva menstruasjonssyklus betyr?

Les mer

Jenter og puberteten

Jente i undertøy (colourbox.com)

Når starter det og hva skjer? Mange lurer. En gang mellom 9 og 15 år starter det for jenter. Men det er store forskjeller.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Mensen
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om mensen