Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg være gravid?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei! For akkurat en uke siden, så hadde jeg samleie med kjæresten min (for første gang). I går, skulle jeg egentlig fått mensen, noe jeg ikke har gjort ennå. Men har bare fått de før mensensmertene og litt brun utflod. I det siste har jeg vært stressa med skole og det om jeg kan muligens være gravid, men vi brukte kondom og den sprakk ikke, men er fortsatt litt stressa over at mensen ikke kommer.. Er mensen bare forsinket eller kan det være en mulighet for at jeg er gravid? Og er dette normalt etter første gang man har hatt samleie??

Besvart 12.10.2018 09:41
 

Svar
Hei

Så fint at du skriver til ung.no.

Så lenge at dere brukte kondom og den ikke sprakk så tenker jeg at du nok ikke er gravid. Du har vært kjempeflink til å ta ansvar for egen seksuell helse ved å bruke kondom og det er kjempebra. 

Hvis det var slik at du ikke hadde brukt kondom eller den hadde sprukket osv så er det slik at man kan enten ta en angrepille så tidlig som mulig etter uhellet, eller så kan man ta en graviditetstest 3-4 uker etter uhellet. Dette er fordi det tar så lang tid før egget befruktes og fester seg i livmoren til testen kan lese av riktig mengde HCG som er et svangerskapshormon.

De første årene man har mensen er det normalt at denne er uregelmessig. Det kan gå alt fra flere måneder mellom hver gang, til bare et par uker. Mengde og hvor lenge det varer, vil også variere. Hvis mensen er borte, og man ikke mistenker graviditet, gjør man sjeldent noe sjekk hos lege for å finne årsaken før mensen har vært borte i minst 6 måneder for unge kvinner.

Mensen kan også bli uregelmessig eller borte om det har skjedd store endringer i livet. Det kan være stress, sykdom, slanking eller at man trener veldig mye. Mensen vil da kommet tilbake som normalt når kroppen har fått hentet seg inn igjen. Noen medisiner kan også gjøre at mensen blir borte. 

Du skriver at du har brun utflod, noe som er et tegn på det kommer litt blod fra livmoren. Den har koagulert litt på veien fordi den bruker litt lang tid på veien ut. Dette er ikke farlig og helt normalt. Man kan også etter et samleie få endret konsistens og farge på utfloden, samt kløe og lukt. får man det siste så snakk med apoteket for behandling.

Du kan også ta en graviditetstest 3-4 uker etter dette skjede. Gratis tester har de hos Amathea, helsesøster på skolen eller helsestasjon for ungdom. Her kan du også snakke om evt oppstart av hormonell prevensjon. 

Håper svaret var til hjelp for deg. 

 

Vennlig hilsen 

Amathea- Gravid og usikker?

Noen å snakke med

i samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Graviditetstest

Graviditetstest (colourbox.com)

Er du skikkelig redd for å ha blitt gravid eller bare litt urolig fordi du syns brystene er litt ømme, eller for at mensen er litt sen?

Da kan du ta en graviditetstest. Den må tas riktig for at den skal være til å stole på.

Les mer

Nødprevensjon - "angrepille"

Bekymret jente (colourbox.com)

Det kan være godt å ha en reserveløsning hvis du av en eller annen grunn har hatt ubeskyttet samleie eller hatt uhell med den prevensjonsmetoden du bruker. Her kan du lese mer om nødprevensjon.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Pubertet
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om pubertet