Hopp til hovedinnholdet

Jeg er usikker på om jeg har fått mensen eller ikke

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg er 15 år og har enda ikke fått mensen, eller det er det jeg tror jeg har fått nå, men jeg er usikker.. Jeg fikk plutselig 3-4 kviser igår og idag så hadde jeg vondt i ryggen og var kvalm men trodde bare jeg hadde sovet dårlig og samtidig var kvalm fordi jeg grua meg til utviklingssamtale. Men idag etter utviklingssamtalen så hadde jeg fortsatt vondt i ryggen men var ikke kvalm, og det stakk litt i underlivet også glemte jeg meg helt bort og når jeg kom hjem etter en god stund så gikk jeg på do og trusa mi hadde en stor brun flekk som ligna på stivna blod men jeg er usikker, også ble det brunt når jeg tørka meg med dopapir, har fortsatt vondt i ryggen og har litt sånn vondt i magen/kvalm.. Er det mensen? Har en tvillingsøster som har forskjellige problemer med kroppen så jeg er bærer av et syndrom så derfor kan mensen være skikkelig sein og det er det som gjør meg usikker på om det er mensen eller ikke.. tørr ikke snakke med mamma eller noen andre. Takk på forhånd!

Besvart 09.11.2018 12:09
 

Svar
Hei!

Tusen takk for at du skriver til oss, jente 15 år!

Første gang man får mensen er det ikke alle som egentlig tenker at det er mensen. En del jenter kan oppleve at man får brun utflod og ikke blod de første gangene. 

De fleste jenter har utflod en del tid før de får mensen første gang. Utfloden kan hos mange bli brunlig rett før mensen kommer. 

Det er vanskelig for meg å si om dette er mensen eller ikke. Men et tegn på at mensen kommer snart kan det hvert fall være. 

De fleste jenter får mensen i 12-13 års alderen. Men noen får mensen både senere og tidligere enn det. Hvis du enda ikke har noen tegn på at du har kommet i puberteten bør du oppsøke lege. Hvis du ikke har fått mensen når du blir 16 år, men har tegn på pubertetn, kan du også snakke med legen din. 

Jeg forstår at du synes det er flaut å snakke med mamma om mensen, det synes mange jenter! Men husk at mamma har opplevd akkurat det samme som deg da hun var ung. Hun vet hvor usikker og flau man blir når man lurer på om man har fått mensen. Utfordre deg selv til å snakke med mamma om det, jeg tror du blir positivt overrasket over hvordan hun tar det :)

Du kan også snakke med helsesøster på skolen eller på helsestasjon for ungdom der du bor. Helsesøster kan mye om mensen og pubertet. 

Jeg håper dette var til hjelp for deg! 

Vennlig hilsen helsesøster

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Mensen - sånn er det

Bind (colourbox.com)

Har du spørsmål om hva mensen? Lurer du på hva mensen egentlig er, hvor mye blod som kommer eller hva det betyr at den er uregelmessig?

Les mer

Når kommer mensen første gang?

Jente tenker (colourbox.com)

Lurer du på når DU skal få mensen første gang? Det er ikke mulig å forutsi. Noen tegn kan allikevel fortelle deg noe om at den snart kommer igang. Les mer her om slike tegn og om andre ting om mensen du kanskskje har lurt på.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Pubertet
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om pubertet