Hopp til hovedinnholdet

Knudrete prikker rundt klitoris, er det farlig?

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei, imellom de yttre kjønnsleppene runt klitoris ig lenger opp så har jeg masse små knudrete prikker, det kjennes som om jeg har sasse små frø inni huden som stikker mot ut, er drt farlig?

Besvart 15.03.2019 12:22
 

Svar
Hei jente 13 år!

De prikkene du beskriver kan være talgkjertler. Det er vanlig at jenter har ruglete, ujevn og klumpete hud i underlivet. For at slimhinnen ikke skal tørke ut, finnes det mange små talgkjertler i underlivet som produserer talg for å smøre og holde slimhinnen fuktig. Disse kan ofte ses som små nupper eller klumper i slimhinnen. Talgkjertler kan bli litt betente og ømme, og det kan også komme puss ut dersom du klemmer. Det beste er å la disse være i fred.

Jenter som er seksuelt aktive kan få noe som kalles kjønnsvorter, det er utvekster i huden, ca. 1-3 mm i diameter, med litt ruglete overflate. 

Hvis du ikke er seksuelt aktiv, høres dette helt normalt ut, ikke farlig og noe alle mennesker har. Men jeg kan ikke svare deg helt sikkert uten å undersøke deg, så hvis det er noe som klør eller plager deg, anbefaler jeg deg å ta en tur på helsestasjon for ungdom eller fastlegen din for å en sjekk. 

Vennlig hilsen jordmor ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

”Jenteplager” – små og større plager fra skjeden og i underlivet

Jente har smerter (colourbox.com)

Du ser plutselig noen nupper mellom kjønnsleppene som du ikke har lagt merke til før. Det klør eller kanskje skjedeåpningen litt sår? Mye av det som kan føre til bekymring, er helt vanlige små plager som går over av seg selv. Eller endringer som skjer fordi det er slik det skal være!

Les mer

Vulva og vagina

Jentekropp (colourbox.com)

Noen har store kjønnslepper, andre har små. Noen har kanskje ulikt fra den ene siden til den andre. Og når de små er større enn de store, eller de indre vises utenpå de ytre – da må det vel være noe galt?

Les mer

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Pubertet
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om pubertet