Hopp til hovedinnholdet

Forelskelse, bh, kropp, vekt og mensen

Jente 13 år
 

Spørsmål

1. Hvordan føles det ut å være forelsket? Trudde jeg var det engang (12 år) kunne ikke slutte å tenke på han, men han svarte nei, så sluttet å like han.... 2. Meg å mamma gikk for å kjøpe en bh idag men jeg fyller de liksom ikke ut! Noen tips til hva man kan gjøre for at puppene vokser fortere? Gutter liker vel også at jenter har store pupper å rumper? 3. Syntes at jeg ser tjukk ut å mamma sier NEI at jeg er helt normal, de andre vennene mine har så mye finere kropp en meg, mer tynne. Å snart skal vi til badeparken med klassen, gruer meg, alle andre bare omg gleder meg sinnsykt mye, går til psykolog også, hjelper ingenting, har så syyykt dårlig selvbildet!!!prøver alt for å få bredere, snakker med mamma om det også men ingenting hjelper?!! 4. Er jeg overvektig? 1,60 cm høy og 45kg til 47kg? Er det normalt å gå 2kg opp eller ned hver dag? Føler jeg må spise mindre! 5. Har hatt utflod i snart 4 år PS: går i 7. Klasse har ikke fått mensen!!! Noe galt med meg?

Besvart 28.04.2019 00:53
 

Svar
Hei

Så bra at du spør om det du lurer på. Først vil jeg gjerne si til deg at jeg tror ikke det er noe galt med deg.

1. Det å være forelsket kan oppleves forskjellig fra person til person. Når man er forelsket kan man oppleve at det kribler i kroppen, følelsene kan svinge og man kan bli veldig opptatt av en person man liker. Det kan bli vanskelig å konsentrere seg, og man kan drømme og fantasere mye om den man liker. Når jeg leser det du skriver så tenker jeg at du antagelig har vært forelsket i den gutten du nevner. Forelskelse kan komme plutselig og det kan også forsvinne plutselig.

2. Det er forskjellig hva gutter liker. Noen liker store pupper og noen liker små. Noen er ikke opptatt av hvordan puppene eller rumpa ser ut. Det er genetisk bestemt hvor store puppene blir, og det er lite du kan gjøre for å få puppene og rumpa til å vokse seg større. Hvis du legger på deg kan du oppleve at puppene og rumpa blir noe større fordi det samler seg fett de stedene. 

Bruk en Bh som passer deg sånn som du er. De finnes flere varianter av bh som passer jenter i ulike fasonger. Bruk noe som er behagelig å ha på. Mye sannsynlig kommer du til å endre deg mye i kroppen i årene som kommer, og du får nok pupper som passer bra til den kroppen du har.

3. Det er mange på din alder som strever med forholdet til egen kropp. Alle lager seg et ideal på bakgrunn av venner, tv-serier, musikk-videoer, reklame, blogger etc og det er ikke alltid lett å leve opp til det hvis idealet er for perfekt. Men hvem er perfekt? Alle har noe de strever med, til og med de som utad ikke viser det.

Forholdet til kroppen inngår gjerne i en større helhet, selvbilde som du nevner. Les gjerne vedlagt artikkel om hva du kan gjøre selv for å styrke selvtilliten og selvfølelsen. Pass på at du ikke blir din egen verste fiende. Gjør ting du liker og føler at du får til. Prøv å være snill mot deg selv.

4. Mange har ikke fått mensen når de går i 7 klasse. Noen kan få den så tidlig som 9 år og noen kan få den så sent som 17 år. Hvis man ikke har fått mensen når man er 14 år og heller ikke har noe tegn til at puberteten har startet (bryster og hår på kjønnsorgan) kan man snakke med legen sin. Det samme gjelder hvis man ikke har fått mensen men har fått tegn på pubertet og er 16 år. Da kan legen ta prøver av hormonene. Før dette er det ingen grunn til at man skal undersøke hvorfor mensen ikke har kommet.

Den vekten du oppgir er normal. Du må også forvente å gå mer opp i vekt før du er ferdig utvokst. Det er vanlig at vekten varierer med et par kg. Man veier ofte mindre om morgenen før man har spist og etter man har vært på toalettet. Prøv å unngå og veie deg ofte. 

Har du spørsmål om vekt er det fint å ta dette opp med helsesykepleier på skolen eller fastlegen din. Helsesykepleier har høyde- og vektkurven din som du har fulgt siden du var nyfødt baby. Da kan du få informasjon om hva som er normalt og eventuelt trygge råd om hva du kan gjøre om du trenger å gå opp i vekt eller ned i vekt uten at det går utover din helse.

Håper dette er gode nok svar på det du lurer på. Hvis det er noe mer du lurer på kan du gjerne spørre flere spørsmål på ung.no. Se også vedlagte artikler.

Lykke til videre.

Vennlig hilsen helsesykepleier, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

20 tegn på at DU er forelsket

20 tegn på at DU er forelsket

Her på ung.no får vi ofte spørsmål fra unge som lurer på om de selv er forelsket. I denne artikkelen vil du finne 20 tegn som kan tyde på at DU er forelsket!

Av Amalie, ungdomsjournalist, ung.no

Les mer

Når kommer mensen første gang?

Jente tenker (colourbox.com)

Lurer du på når DU skal få mensen første gang? Det er ikke mulig å forutsi. Noen tegn kan allikevel fortelle deg noe om at den snart kommer igang. Les mer her om slike tegn og om andre ting om mensen du kanskskje har lurt på.

Les mer

Selvfølelse og kroppspress

Trist jente ser seg i speilet (colourbox.com)

Fra vi er unge blir vi utsatt for ulike skjønnhetsidealer. På grunn av dette føler mange at de ikke er bra nok, og sliter med dårlig selvfølelse. Må det være sånn?

Av Emilie, ungdomsjournalist

Les mer

Er puppene mine normale?

Ulike pupper (colourbox.com)

Alle jenter får pupper. Noen får store, noen middels, andre får små.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Forelskelse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om forelskelse