Hopp til hovedinnholdet

En gutt i klassen lukter så vondt

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei det er en gutt i klassen som lukter vondt jeg klarer ikke og «puste» når jeg går forbi han da må jeg «holde pusten» så det ikke skal gjør «vondt» i nesa men jeg har liksom litt lyst og si til han det finnes deodorant og parfyme assa. Men er redd for at han blir lei seg! Men jeg vil ikke at æ skal vær den «slemme» Please svar han lunter så vondt!

Besvart 14.05.2019 09:40
 

Svar
Hei!

Jeg forstår godt at det er ubehagelig når en i klassen din lukter veldig vondt.

Dere er i en alder der de fleste begynner å lukte mye svette. Det er viktig med god hygiene og skifte av klær. Ikke alle er like flinke til å gjøre det, og da kan de begynne og lukte vondt.

Det er ikke lett å være den som sier i fra om at noen lukter vondt. Det kan være sårende og leit å få beskjed om at man lukter vondt. Samtidig er det ikke sikkert at han merker det selv og trenger hjelp til å få vite det.

Det er fint om du prøver å snakke med en voksen som kan prøve å hjelpe. Det er ikke bra for han å lukte og være ustelt. Det ødelegger for kontakten han har med andre i klassen og hvordan andre oppfatter han på skolen.

Du kan ta det opp med læreren din. Sannsynligvis er det andre som har merket denne lukten, også læreren din. Selv om det kan være vanskelig for læreren å ta det opp med han, er det nok lettere enn det er for dere medelever. Læreren kan også ta det opp med foreldrene hans hvis det er bedre.

Hvis du ikke vil snakke med læreren din kan du snakke med helsesykepleier på skolen. Hun/han kan ta en prat med gutten og forklare viktigheten av god hygiene i puberteten.

Du kan også snakke med dine foreldre om det. Hvis dine foreldre kjenner hans foreldre kan de si ifra.

Fint at du engasjerer deg i dette både for din egen, gutten i klassen og andre sin del!

Jeg håper dette var til hjelp for deg!

Vennlig hilsen helsesykepleier

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Svette

Svette (colourbox.com)

Når kjønnshormonene begynner å øke på i puberteten, er en av følgene også at man svetter mer og at svetten lukter litt mer. Det er spesielt testosteronet, det mannlige kjønnshormonet som påvirker svettelukten.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Pubertet
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om pubertet