Hopp til hovedinnholdet

Er det lettere å ha samleie etter bruk av tampong i noen år?

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei jeg har et par spm . 1 er det lettere å ha sex etter bruk av tampong i noen år? 2 hvorfor gjør det botte litt vondt å ta inn en tampong før første gang? Det var ikke veldig vondt bare litt i med at det var første gang toll den ikke helt inn siden skulle i en bursdag og rakk bare få inn halve før jeg dro. Jeg var ikke stresset eller noen ting og er godt kjent med kroppen og kjønnet mitt. 3 er det like dan det føles ut som å ha en tampong i sjefen som å ha sex?

Besvart 13.05.2019 19:53
 

Svar
Hei jente 13 år. 

1. Skjeden er som en sammenklappet rør. Du kan se på en tom toalettrull. Hvis du klemmer denne helt sammen, vil du forstå hvordan skjeden ligger innover i kroppen. 

Selv om en bruker tampong jevnlig, vil ikke skjeden forbli utvidet. Når en tar tampongen ut, blir skjeden slik den var før en satte inn tampongen. 

Når jenta er seksuelt tent/kåt, blir skjeden våt og utvidet og det er mulig å få plass til en en penis eller en finger eller to. Når kåtheten går over, blir skjeden igjen trang og tørr. 

Men det kan være lettere å ha samleie hvis en er vant til å sette inn tampong.  Det er fordi en får god kontakt med, og blir godt kjent med, musklene i bekkenet. Da blir det lettere å slappe av i musklene i bekkenet når penisen skal føres inn, på lik linje med å sette inn en tampong. Se artikkelen om på sette inn tampong, avsnittet om å lære seg å slappe av. 

2. Det kan være vondt hvis tampongen ikke føres helt inn. Hvis tampongen blir liggende i den ytre delen av skjeden, ligger tampongen i den trangeste delen av skjeden. Da kjenner en den og det er ubehagelig å gå og sitte med den. Du skal føre inn tampongen og skyve hele fingeren inn. Da kommer tampongen oppover i skjeden, der skjeden er større, mer utvidet. 

Hvis du fører tampongen inn uten at det er noe blod rundt den, er skjedeslimhinnen tørr, og du vil kjenne at tampongen liksom røsker litt i slimhinna, noe som kan føles litt vondt.

Øv deg på å sette inn tampong når du blør på det meste. Øv med den aller minste tampongen.

3. Samleie kan føles som å ha en tampong i skjeden, bortsett fra at tampongen bare ligger der, i motsetning til penisen, som vanligvis føres inn og ut.

Det er mange jenter som ikke liker samleie noe særlig. Det er fordi det er få nerver i skjeden. Slik må det være fordi skjeden også er en mulig vei ut for en baby en gang i framtida. Hvis det var masse nerver der, ville det være uutholdelig smertefullt å føde. Men man kan lære seg å like det. Noen liker det med en gang.

Den letteste måten å få orgasme/de gode følelsene på, er ved stimulering av den ytre delen av klitoris. Da trenger en ikke føre noe inn i skjeden. Se artikkelen omkåthet, onanering og orgasme.

Fortsett å bli kjent med kroppen og kjønnet ditt. Nyt kroppen og kjønnet ditt.

Jeg håper dette er til hjelp for deg og jeg ønsker deg alt godt! 

Hilsen spesialist i sexologisk rådgivning (NACS), ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Vulva og vagina

Jentekropp (colourbox.com)

Noen har store kjønnslepper, andre har små. Noen har kanskje ulikt fra den ene siden til den andre. Og når de små er større enn de store, eller de indre vises utenpå de ytre – da må det vel være noe galt?

Les mer

Jenter og puberteten

Jente i undertøy (colourbox.com)

Når starter det og hva skjer? Mange lurer. En gang mellom 9 og 15 år starter det for jenter. Men det er store forskjeller.

Les mer

Kåthet, onanering og orgasme

Gutt med buksene nede (colourbox.com)

I puberteten øker mengden hormoner som gir seksuell lyst - kåthet. Lurer du på noe om kåthet, onanering eller orgasme? Kanskje finner du svaret i denne artikkelen.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Pubertet
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om pubertet