Hopp til hovedinnholdet

Hvordan kan jeg si til foreldrene mine at jeg har fått mensen?

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg har nettopp oppdaget blod i trusa pg lurer på hvordan jeg dkal si det til foreldrene mine! Det er litt flaut. Jeg synes faktisk at det er bedre! Det er første gangen jeg har fått mensen og jeg vet bare ikke hvordan jeg skal si det! Og hvordan kanman dempe smerter? Jeg har ganske mye magesmerter! Hilsen jente 13

Besvart 18.05.2019 10:40
 

Svar
Hei jente 13 år.

Gratulerer med din første menstruasjon. Men jeg forstår at dette kan være litt overveldende om du har fått tanker om dette som gjør at du blir flau og du har så mye smerter.

Husk at mensen er helt naturlig og at dine foreldre bare venter på at du skal få din første menstruasjon. Mamma husker nok veldig godt sin første menstruasjon. Så kanskje du kan innlede en samtale med å spørre mamma om hvor gammel hun var da hun fikk sin første menstuasjon?

Da kan det hende at hun spør deg tilbake om du har fått din og da trenger du bare å nikke til svar. Om du på forhånd tenker at dette kan bli flaut, så vil du helt sikkert kjenne på en lettelse når du har klart å si i fra. Så hopp i det, det går nok mye bedre enn fryktet.

Et tips kan være å si i fra når du er ute og kjører bil sammen med mamma. Da kan ingen forstyrre dere og du trenger ikke å snakke ansikt til ansikt. 

Mamma har også gode råd og kan hjelpe deg til å kjøpe bind og sørge for lindring av menssmertene. For det finnes gode råd og hjelp å få for menssmerter. Dette har vi laget en artikkel om som jeg legger ved og anbefaler deg å lese. her får du gode tips og råd.

Jeg vil også anbefale deg å ta en prat med helsesykepleier på skolen. Her kan du få gode råd og informasjon.

Jeg håper dette var til hjelp for deg og ønsker deg alt godt.

 

Vennlig hilsen helsesykepleier, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Mensen - sånn er det

Bind (colourbox.com)

Har du spørsmål om mensen? Lurer du på hva mensen egentlig er, hvor mye blod som kommer eller hva det betyr at den er uregelmessig, eller kanskje lurer du på noe om farge eller lukt eller hva menstruasjonssyklus betyr?

Les mer

Menstruasjonssmerter

Jente holder seg for magen (colourbox.com)

Smertefull menstruasjon er ganske vanlig i tiden etter puberteten. Noen kjenner kun svake smerter i mage eller rygg rett før- eller samtidig med at mensen starter, mens andre er helt satt ut av sterke smerter, kvalme, oppblåsthet og slitenhet i flere dager.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Hurra for mensen!

Jente holder seg på magen (colourbox.com)

Har du noen ganger tenkt over de positive sidene ved mensen? Kanskje denne artikkelen vil gi deg et nytt syn på "tante rød".

Les mer

Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting!

Jente prater med faren sin (colourbox.com)

Er det vanskelig å snakke med foreldrene dine om personlige ting? Det er ikke så rart. Jo eldre du blir, jo mer avstand opplever du nok til dem og det er normalt. Men foreldre er ikke like håpløse som du tror.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Pubertet
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om pubertet