Hopp til hovedinnholdet

Er jeg for ung for å ha seksualitet med andre?

Gutt 13 år
 

Spørsmål

det er tre stykk som liker meg, jeg liker dem. jeg har hatt sex med to av dem, og hun siste er sjenert. men jeg runker til henne i tankene mine. er jeg for ung for dette her?

Besvart 15.05.2019 17:32
 

Svar
Hei gutt 13 år. 

Det er så bra at du spør om dette!

Den seksuelle lavalderen er 16 år. Loven har vi for å beskytte barn og ungdom mot overgrep fra voksne. Loven er også ment for å beskytte barn og unge ungdommer mot å ha seksualitet med en annen, før de er klare for det fysisk og psykisk/tankemessig.

Det skjer ganske mye utviklingsmessig sett, både i hjernen, men også i kroppen, fra man er 13 år til man blir 16 år. 

Noen som har seksualitet med en annen i ung alder, lever helt fint med det, også når de blir eldre. Men det er også endel som angrer, og ser i ettertid at det var for tidlig. Man var ikke moden nok, hverken kroppslig eller tankemessig. Det er vanskeligere å sette grenser. Man kan gjøre ting som føles vondt der og da, og i ettertid, også følelsesmessig. 

Man må være på omtrent samme alder og modenhets-nivå.

Hvis man skal utforske seksualitet sammen med en annen må man vite og forstå konsekvensene/hva som kan skje, hvis man gjør det. Dette innebærer blant annet dette med å ha sikker prevensjon og beskytte seg mot seksuelt overførbare infeksjoner/sykdommer. Hvis dere ikke brukte prevensjon/kondom, kan jentene ha blitt gravid. Dette må dere snakke med helsesøster/helsesykepleier om. Jentene kan ta en graviditets test hos helsesykepleier. 

Det er viktig å tenke gjennom hva man vil og ikke vil gjøre. Man burde vite om sine egne grenser og føle seg trygg. Det er viktig å ikke la seg presse til noe man ikke vil. Man kan si nei når man ikke vil. Det er en selv som bestemmer over egen kropp.

Det er veldig viktig at den man skal utforske seksualitet sammen med har lyst og er klar for det. Det skal være positivt for begge. Hvis en eller begge ikke er klare for det, eller føler seg presset, kan det være en vond opplevelse.

Du kan helt fint runke og tenke på akkurat det du vil. Ingen har noe med hva man tenker på når man runker. Sikre deg at du ikke presser den sjenerte jenta til noe hun ikke er klar for eller vil! 

Jeg håper dette er til hjelp for deg og jeg ønsker deg alt godt!

Hilsen spesialist i sexologisk rådgivning (NACS), ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva gjør at du blir kåt?

Jente biter seg i leppa (colourbox.com)

Hva som gjør at vi blir kåte varierer veldig fra person til person, men de fleste har noe som tenner dem litt ekstra seksuelt. Noen opplever at de sjelden blir kåte, mens andre føler seg nærmest kåt hele tiden. Alt sammen er like normalt.

Les mer

Ulik kåthet – forskjell i seksuell lyst

Par har problemer i senga (colourbox.com)

Hvor mye lyst man har på sex, kan være ulikt. Hvis en av partene i et forhold ønsker å ha mye seksualitet, mens den andre ikke har så stor seksuell lyst, kan det bli problemer i parforholdet.

Les mer

Gutter og puberteten

Gutt i boxeren (colourbox.com)

Når starter det og hva skjer? Mange lurer. En gang mellom 11 og 15 år starter det for gutter. Men det er store forskjeller.

Les mer

Seksuell lavalder - hva sier loven?

Par i senga (colourbox.com)

Den seksuelle lavalderen i Norge er 16 år. Den skal beskytte barn og ungdom mot overgrep fra voksne. Den beskytter også barn og ungdom mot å ha sex før de er klare for det fysisk og psykisk.

Les mer

Kåthet, onanering og orgasme

Gutt med buksene nede (colourbox.com)

I puberteten øker mengden hormoner som gir seksuell lyst - kåthet. Lurer du på noe om kåthet, onanering eller orgasme? Kanskje finner du svaret i denne artikkelen.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer

Sex første gang - Seksuell debut

Par i senga

Når er jeg klar for å ha sex første gang? Det er et spørsmål mange stiller seg.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Pubertet
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om pubertet