Hopp til hovedinnholdet

Hvordan sette inn en tampong?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei, nå er det jo sommer og det blir mye bading. Jeg er ganske sikker på at jeg får mensen i slutten av uka, men vi skal på ferie på lørdag. Det blir sikkert bading hver dag og jeg vet ikke hvordan jeg setter inn tampong. Har sett på noen som har skrevet inn hit at de heller ikke får den inn og dere svarer at det bare er å skyve den rett opp. Jeg klarer ikke det og tror har hørt at man skal skyve den først en annen vei, men hvet ikke hvilken?? Jeg mååå klare det for jeg vil jo ikke bare sitte å se på at de bader og det et flaut å si at jeg har mensen og ikke kan bade(Mamma er ikke med, bare pappa,lillesøs,en gutt og en annen mann). Jeg lurer også på for dere sier at man må bytte tampong med en gang man er ferdig å bade, for vi skal ved en strand som er ca 10min fra huset vi leier. Ikke noe do på stranden tenker jeg og kommer sikkert ikke til å gå med én gang vi er ferdige med å bade. Går det bra? Kommer jeg til å blø gjennom eller hva skjer? Svar fort takk!

Besvart 25.06.2019 21:24
 

Svar
Hei, og takk for at du skriver til ung.no!
 

Tamponger finnes i ulike størrelser. Det kan være lurt å starte med den minste, men man må prøve seg frem til hva som passer. På tampongpakken er det dråpesymboler. Jo flere dråper som er mørke, jo mer blod kan tampongen suge til seg. Det samme gjelder med bind. 

Les først gjennom instruksen i pakken. Fjern emballasjen og rett ut uttrekkssnoren. Kontroller at snoren sitter godt fast og at den henger fritt ned. Hold tampongen forsiktig med fingertuppen under tampongen.

Slapp av og ta deg god tid. Hvis du er anspent, spenner du musklene. Plasser deg i en stilling som er behagelig for deg. Du kan enten sitte på toalettet med knærne godt fra hverandre, stå med lett bøyde knær, eller med den ene foten på toalettsetet.

Hold den nederste delen av tampongen mellom tommel og langfinger mens pekefingeren holdes på bunnen. Hold hudfoldene foran skjedeåpningen fra hverandre med den andre hånden. Slapp av og skyv tampongen forsiktig inn i skjeden så langt det går med pekefingeren, oppover og bakover mot korsryggen. Tampongen skal nå sitte riktig. Du må sikkert skyve inn med det meste av fingeren før tampongen er på plass.

Om du føler at tampongen ikke kommer helt inn, kan du dra den litt ut igjen, skifte retning og forsøke å skyve den inn igjen. Man kan vinkle den bakover eller til en av sidene. Ofte stopper tampongen i livmorhalstappen, så det gjelder å få plassert tampongen på siden av den.

Uttrekkssnoren skal henge fritt utenfor kroppen og du skal ikke kunne kjenne tampongen. Fjern alltid tampongen før du setter inn en ny.

Du bør skifte tampong hver 4. time og oftere hvis du blør mye. Du kan bruke tampong om natten, i inntil åtte timer. Bare husk å sette inn en ny tampong før du legger deg og skifte med en gang du våkner om morgenen.. Hvis tampongen er i for lenge, kan det oppstå bakterieinfeksjoner og du bør oppsøke lege med en gang.

Om man bader med tampong, må man bytte tampong med en gang man kommer opp av vannet. I tillegg til å suge opp menstruasjonsveske, vil tampongen også suge opp badevann som kan inneholde bakterier. Om man er mye inn og ut av vannet, bør man bytte tampong en gang i timen. Jeg forstår at dette kan bli litt slitsomt for deg, men du finner nok en busk eller liknende som du kan gjemme deg bak om det ikke er toalett på stranden.

Det finnes også et hjelpemiddel som heter menskopp.

Menskoppen et alternativ til bind og tamponger. Menskoppen er en liten silikonkopp som sitter i skjeden. Den holder seg på plass ved vakuum og er HELT TRYGG. Blodet samles opp i koppen og du tømmer den i do/vask/dusj. Du trenger bare å tømme den 1-2 ganger i løpet av dagen (dette varierer selvfølgelig hvis du blør veldig mye), det lukter ingenting og du kjenner den heller ikke. Det går helt fin å bade med menskopp. Da behøver du ikke å bytte hver time :-)

En menskopp kan holde i fem til ti år og trenger bare og tømmes 2-4 ganger om dagen. Menskoppen sparer miljøet, fordi man kun trenger en kopp som varer i flere år i motsetning til bind og tamponger som må byttes 4-5 ganger om dagen og som dermed skaper mye avfall. I tillegg vil man spare penger da man slipper å kjøpe bind eller tamponger hver måned.

God tur og lykke til med ferien din :-)

Lykke til!

Vennlig hilsen Helsesykepleier, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Mensen - sånn er det

Bind (colourbox.com)

Har du spørsmål om mensen? Lurer du på hva mensen egentlig er, hvor mye blod som kommer eller hva det betyr at den er uregelmessig, eller kanskje lurer du på noe om farge eller lukt eller hva menstruasjonssyklus betyr?

Les mer

Å nei, ikke mensen nå!

Skal sette inn tampong på badet (ung.no)

"Åh, nei....!" har du kanskje tenkt når du oppdager at det er tid for mensen akkurat i den ferieuka du skal på badeferie eller telttur med kjæresten. Her kan du få noen tips som kan være til hjelp.

Les mer

Alt om bind, tampong og menskopp

Tampong (colourbox.com)

Lurer du på hva du skal bruke og hvordan du skal bruke det? Her finner du nyttige råd.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Pubertet
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om pubertet