Hopp til hovedinnholdet

Jeg har spørsmål om tamponger...

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei! 1) Jeg bruker egt ikke tamponger men vil begynne med det. Jeg prøvde de blå men fikk den ikke inn siden jeg er sykt trang.. liksom jeg finner ikke hullet? men ihvertfall jeg vil kjøpe gule men jeg er redd der blir flaut å kjøpe de i butikken siden de er liksom de minste.... 2) hvordan tar man den inn siden når jeg presser litt så stopper det, den går bare ikke lengre inn?????? hjelp meg

Besvart 16.08.2019 13:24
 

Svar
Hei, og takk for at du skriver til ung.no!
 

Tamponger finnes i ulike størrelser. Det kan være lurt å starte med den minste, men man må prøve seg frem til hva som passer. Det er ikke flaut å kjøpe den minste, det er det mange som gjør :-)

Les først gjennom instruksen i pakken. Fjern emballasjen og rett ut uttrekkssnoren. Kontroller at snoren sitter godt fast og at den henger fritt ned. Hold tampongen forsiktig med fingertuppen under tampongen.

Slapp av og ta deg god tid. Hvis du er anspent, spenner du musklene. Plasser deg i en stilling som er behagelig for deg. Du kan enten sitte på toalettet med knærne godt fra hverandre, stå med lett bøyde knær, eller med den ene foten på toalettsetet.

Hold den nederste delen av tampongen mellom tommel og langfinger mens pekefingeren holdes på bunnen. Hold hudfoldene foran skjedeåpningen fra hverandre med den andre hånden. Slapp av og skyv tampongen forsiktig inn i skjeden så langt det går med pekefingeren, oppover og bakover mot korsryggen. Om det ikke går, trekk den litt ut og før den mot en av sidene. Tampongen skal nå sitte riktig. Du må sikkert skyve inn med det meste av fingeren før tampongen er på plass. Er det tørt i åpningen kan det være vanskelig å få den inn. Bruk da gjerne litt vaselin på tuppen av tampongen.

Uttrekkssnoren skal henge fritt utenfor kroppen og du skal ikke kunne kjenne tampongen. Fjern alltid tampongen før du setter inn en ny.

Når en tampong sitter riktig skal du ikke kjenne at den er der. Den skal absolutt ikke gjøre vondt.

Grunnen til at det gjør vondt er gjerne at tampongen ikke er satt langt nok inn. Om du føler at tampongen ikke kommer helt inn, kan du dra den litt ut igjen, skifte retning og forsøke å skyve den inn igjen. Man kan vinkle den bakover eller til en av sidene som jeg skrev lenger oppe. Ofte stopper tampongen i livmorhalstappen, så det gjelder å få plassert tampongen på siden av den.

 

Håper dette var til hjelp for deg!

Lykke til!

Vennlig hilsen Helsesykepleier, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Alt om bind, tampong og menskopp

Tampong (colourbox.com)

Lurer du på hva du skal bruke og hvordan du skal bruke det? Her finner du nyttige råd.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Mensen
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om mensen