Hopp til hovedinnholdet
Jente 13 år
 

Spørsmål

HEI, VI ER 2 JENTER SOM LURER PÅ NOEN TING. 1. jeg sa til en jente i klassen som er en god venn at jeg hadde fått mensen. så har hun sakt det til HEEEEELE klassen ! guttene også. så har jeg ei rød regnbukse, sa sier alle : SÅ MYE MENSEN DU HAR FÅTT ! de plager seg sikkerlig ! 2. " STORESØSTRA MI " jeg er ei jente på 16 år, og har enda ikke fått mensen ! I FEBRUAR BLIR JEG 17 ! når kommer jeg til å få det, og kommer jeg til og få det?!??

 

Svar
Hei

1. Det kan jo være fryktelig flaut når de driver å prater om dette.  Min erfaring er at det kan være to ting som kan ha effekt.  Det ene er å bare la dumme kommentarer om dette skli forbi og late som du ikke bryr deg i det hele tatt.  -Da vil det jo ganske snart roe seg og de andres fokus blir på noe annet.  Det andre som kan være av effekt, er å si saklig til dem: " dere vet at alle jenter får mensen, akkurat som gutter får reisning og nattlig sædavgang når de har kommet langt nok i puberteten" -Det er ganske overlegent hvis du kunne greie det, og da vil det nok også sikkert bli slutt på dumme kommentarer.  -Og samtidig mens de driver med barnslig oppførsel i forhold til dette, kan du si til deg selv at mensen er jo veldig naturlig, og alle jentene får jo mensen.  Guttene syns antagelig det er spennende å høre om, de er jo ofte så fryktelig nysgjerrig på hva som skjer med dere jenter, og da kan det komme ut som slik barnslig og plagsom oppførsel.  Du får tenke på at de fleste jo er litt mer umodne enn jentene på den alderen.... 

 

-Og være stolt av at du nå har fått mensen.

 

2. Når du nå ikke har fått mensen ennå og er snart 17 år, er det vanlig å anbefale å prate med fastlegen og evt. få tatt noen hormonprøver.  Det er noen jenter som er normalt sene med å få mensen, så dette er mest sannsynlig en slik normalvariant, men sjekk med legen hvis den ikke dukker opp snart. 

 

 

Vennlig hilsen helsesøster
Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Pubertet
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om pubertet