Hopp til hovedinnholdet
Følg ung.no på Snapchat
Ung.no hjelper deg med å finne rett prevensjon.
Ung.no hjelper deg med å finne rett prevensjon.

Svømming imorgen, tampongen vil ikke inn.

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hjelp! Svømming imorgen, tampongen vil ikke inn Det er første gangen jeg har prøvd å ta i tampong, men det gjorde vondt...slappet av, men jeg fikk den ikke lenger inn enn halve tampongen. Hvordan få den inn..? Ja, jeg stod med det ene benet på do og slappet av, men den ville ikke inn... Har svømming imorgen og er desperat!!!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 14 år.

Takk for at du skriver til Ung.no!
De første gangene du bruker tamponger kan det være vanskelig å få det til, og det er mange som sliter med å få det til. Det er ikke så mye annet å gjøre enn å prøve seg frem.
Det er lurt å bruke den minste typen tampong føreste gang. Det kan være lettere å få den inn. For at det skal gli litt lettere, kan du forsøke med litt vaselin på tuppen av tampongen. 
Pust godt ned i magen og slapp av i underlivet, du kan ikke gjøre noe feil, det er bare litt ubehagelig de første gangene. Skyv tampongen forsiktig inn i skjeden så langt det går med pekefingeren, oppover og bakover mot korsryggen. Tampongen skal nå sitte riktig. Du må sikkert skyve inn med det meste av fingeren før tampongen er på plass.

Dersom du absolutt ikke får det til med vanlige tamponger, kan det være en ide å forsøke Tampax med innførselshylster. Innføringshylsteret består av to rør, det ene sitter inni det andre. Du skal derfor først trekke det innerste rørte ut, du hører en liten klikke lyd. Tampongen er nå klar. Hold fast på innføringskanylens riller, snoren skal henge ut mot fingrene dine. Dytt forsiktig innføringshylsteret opp i skjeden og skrått bakover, når fingrene dine er nærme kroppen din er det nok. Hvis dette er veldig vanskelig så drei det foriktig eller dytt det litt fra side til side.
Hold så fast i rillene på det ytterste røret og bruk pekefingeren til å dytte inn det innerste røret, dette skal dyttes helt inn slik at det innerste røret blir liggende inni det ytterste igjen. Så kan du fjerne røret, tråden til tampongen vil da henge ut av skjedeåpningen din. Dette hørtes kanskje litt avansert ut, men det er egentlig ikke det.
Dersom du kjøper deg en pakke Tampax (i minste størrelse) vil du finne en fin bruksanvisning inne i pakken. 

Håper dette kan hjelpe deg.
Lykke til!

Vennlig hilsen helsesøster.

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Mensen - sånn er det

Jente på do (colourbox.com)

Har du ikke fått mensen ennå? Eller kommer den hver måned nå, regelmessig eller ikke? Er det ok, eller er det en plage hver gang? Mensen vil komme i 35-40 år av en kvinnes liv, så det er viktig å prøve å leve godt med den.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Mensen
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om mensen