Hopp til hovedinnholdet

Spørmål om utvikling av bryster og menstruasjonen.

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei, jeg har to spørsmål jeg lurer litt på. 1) Jeg har hatt mensen i 5 år nå, har hår på alle steder, men puppene mine vokser aldri. De er spisse, har ingen spesiell klump inni, og er sjeldent ømme (bare noen ganger rundt mensen). De har liksom aldri vokst noe særlig, og jeg syntes det er kjempe kleint og flaut å skulle vise meg naken foran andre i gymmen etc. Det var også litt ubehagelig å vise seg naken foran ekskjæresten min. Jeg er 163cm og veier ca 47-48kg (jeg syntes ikke selv jeg er så tynn, men har spiseforstyrrelser). Hvorfor vil ikke brystene mine starte å vokse ordentlig, spesielt siden jeg har hatt mensen i 5 år? 2) Noen ganger så blør jeg litt etter mensen slutter, og egentlig helt til neste mens starter igjen. Jeg syntes dette er litt ubehagelig fordi jeg føler alltid at jeg "kan blø igjennom når som helst". Jeg blør jo ikke mye om gangen, men det er litt blod. Som regel er det også brunt "slim". Hvorfor er det sånn? Min mens er ganske regelmessig.

Besvart 13.02.2018 14:20
 

Svar
Hei jente 15 år.

Takk for at du skriver til Ung.no!

 1. Det er en gang slik at kroppen utvikler seg ulikt i puberteten. Hvor stor bryster du får og formen på den, er først og fremst bestemt av arv og gener. Det er ikke bare fra mor man får disse genene, så man trenger ikke å få bryster i samme størrelse som moren din har.

  Alle jenter får pupper. Noen får store, noen middels, andre får små. Noen har store brystknopper, andre helt flate knopper. Det er også helt normalt at den ene puppen er større eller ser annerledes ut enn den andre. Alle er altså forskjellige. Bryster består av fett, bindevev og melkekjertler, ikke muskler. Har du en lav kroppsvekt og lite fett på kroppen, så kan det ha innvirkning på bryststørrelsen din. Selv om din vekt er lav, skal det ikke ha så mye å si for størrelsen på brystene dine.
  Det er lite du kan gjøre med størrelsen på brystene dine. Brystene er stort sett ferdig utvokst når man er ferdig med puberteten, men de kan endre seg senere i livet også. 

  Forsøk å tenk positive tanker om deg selv, og ikke fokuser på det du ikke kan gjøre noe med. Det viktigste er at man prøver å bli fornøyd med det man har, og ikke sammenligne med andre. I den store sammenhengen har størrelsen på brystene dine lite å si for hvem du er som person og hvordan andre ser deg.
  Husk at kjæresten din liker deg for den du er, og er ikke opptatt av om brystene dine er store eller ikke.

 2. Det at det av og til tar litt lengre tid før mensblødningen går over er ikke unormalt. Selv om du har en ganske regelmessig mens, så kan det innimellom blir hormonelle svingninger som gir lengre blødning eller annen forstyrrelse av mensen. Ved spiseforstyrrelser er det for eksempel ikke uvanlig at man kan oppleve uregelmessige blødninger.
  Nå vet jeg ikke om du bruker hormonell prevensjon, noe som også kan gi mellomblødninger eller uregelmessig blødning.

  Er du seksuelt aktiv, kan forandringer i blødningen dine være tegn på smitte av seksuelt overførbar infeksjon som klamydia.
  Det er noe du lett kan teste deg for på Helsestasjon for ungdom. Der kan du også snakke med legen om problemene du har med blødningene og få gode råd.

  Du kan bruke truseinnlegg når du har småblødninger, slik at du slipper å være redd for at det skal blø igjennom.

Håper dette kan hjelpe deg.
Lykke til!

Vennlig hilsen helsesøster.

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Vær stolt av den kroppen du har!

Smiler

Tenårene er en tid der kroppen forandrer seg mye. I løpet av noen få år skal kroppen utvikles fra et barn til en voksen, og i denne perioden er det normalt å føle på usikkerhet og å sammenligne seg med andre.

Les mer

Mensen - sånn er det

Bind (colourbox.com)

Har du ikke fått mensen ennå? Eller kommer den hver måned nå, regelmessig eller ikke? Er det ok, eller er det en plage hver gang? Mensen vil komme i 35-40 år av en kvinnes liv, så det er viktig å prøve å leve godt med den.

Les mer

Øvelser til deg som har et anstrengt forhold til mat, kropp og vekt.

Jente som veier seg selv (www.colourbox.com)

Selvhjelpsøvelser kan være et nyttig arbeidsverktøy for å bli mer kjent med egne tanker og følelser, og bli mer bevisst på spiseforstyrrelsens betydning og mønstre i hverdagen. Øvelsene kan hjelpe deg på veien mot å bli frisk.

Les mer

”Jenteplager” – små og større plager fra skjeden og i underlivet

Jente har smerter (colourbox.com)

Du ser plutselig noen nupper mellom kjønnsleppene som du ikke har lagt merke til før. Det klør eller kanskje skjedeåpningen litt sår? Mye av det som kan føre til bekymring, er helt vanlige små plager som går over av seg selv. Eller endringer som skjer fordi det er slik det skal være!

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Mensen
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om mensen