Hopp til hovedinnholdet

Jeg blør så mye når jeg har mensen....

Jente 14 år
 

Spørsmål

hei , er en jente på 14 år som sliter mye med å blø veldig mye under mensen + at den er veldig ureglemessig :s nesten hver gang jeg skal bytte bind er hele bindet dekket av blod , noen ganger er det også så mye på sidene at jeg er nødt til å bytte truse fordi det har lekt under , og er også nødt til å vaske på sidene av skjeden med vann fordi blodet har festet seg til skinnet , det samme har noen gang skjedd med OB ,jeg har den vaneligvis ikke i lengre enn 4-5 timer , men noen ganger har till og med den lekt i trusen eller at jeg har blod på sidene av skjeden. mensen min er også som sagt veldig ureglemessig , noen ganger kommer den kanskje 2 uker etter forrige mens , og noen ganger tidligere .. jeg har hatt mensen i nesten 1 år så det er jo kanskje ikke så unormalt. men det jeg skal frem til er : jeg har en vennine på 17 år , som har gått på p-sprøyte i cirka 2 år , hun sier hun ikke har hatt mensen siden hun begynte på p-sprøye.. hun sier hun tar den hver 3.månde . Hun begynte på p-sprøyte fordi mensen var så ureglemessig og fordi hun blødde så mye.. Jeg synes dette hørtes veldig nyttig ut , derfor lurer jeg på om dere kan fortelle meg litt om dette ? det lurt å begynne? gir det noen konsekvenser senere? eventuell fakta om p-sprøyte , kanskje ? om dere kan svare , så sier jeg tusen takk på forhånd :)

 

Svar
Hei

Det er jo ganske store forskjeller i hvor mye jenter blør når de har mensen.  Jeg forstår at du er blant dem som blør ganske mye.  Det kan jo faktisk være slik at du må akseptere at du de dagen du blør mye, må bytte bind eller tampong enda oftere.  Noen må kanskje bytte så ofte som annenhver time de først par dagene.  Velg også bind og tampongstørrelse som er tilpasset blødningsmengde.  Det kan også være lurt å bruke et lite bind i tillegg til tampong for å forebygge "lekkasje".

 

Du spør om p-sprøyte.  -Alle hormonelle prevensjonsformer vil påvirke menstruasjonene, men noe ulikt fra type til type og fra menneske til menneske.  De fleste blør både mindre og færre dager når de bruker en hormonell prevensjon.  Det er ikke uvanlig at mensen blir sjelden og at man blør veldig lite når man bruker de gestagenholdige preparatene; p-sprøyte og hormonspiral, og det blir også ofte vesentlig endring med p-stav (implantat) og med p-pillen Cerazette.  Noen slutter helt å blø når de bruker disse hormonelle prevensjonsmidlene, mens noen kan ha en del småblødninger i kortere eller lengre tid ved slik bruk.  

Hvis man bruker et kombinasjonspreparat (hormonell prevensjon som også innenholder østrogen), vil man også oftest blø litt mindre enn ellers, og mensen vil bli helt regelmessig.

 

Du kan jo prate med legen din om det kan være aktuelt for deg med en slik hormonell prevensjon ennå, eller du kan vente til du evt. trenger en trygg prevensjon og da få denne "tilleggseffekten".  Du kan lese mer om de ulike prevensjonsmidlene her og om mensen her.

 

 

Vennlig hilsen helsesøster
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Å nei, ikke mensen nå!

Skal sette inn tampong på badet (ung.no)

"Åh, nei....!" har du kanskje tenkt når du oppdager at det er tid for mensen akkurat i den ferieuka du skal på badeferie eller telttur med kjæresten. Her kan du få noen tips som kan være til hjelp.

Les mer


Kommentarer fra brukere Kommentarer


Du må fylle inn både navn og tekst for å sende inn skjemaet.

Legg inn en melding!

Obs! Ung.no svarer IKKE på spørsmål i kommentarfeltet. Send inn spørsmål på ung.no/oss

(Kommentaren blir synlig ved redaksjonens godkjenning. HTML-tagger fjernes)
Jente 12
0
15.07.2018 16:03:27
Hei Ung.no, første gang jeg fikk mensen var for omtrent 4 måneder siden. Jeg har ikke hatt mensen etter det. Jeg er litt bekymret. Er dette vanlig?
(Hei! Vi svarer ikke på spørsmål i kommentarfeltet. Vanligvis kan du få svar ved å skrive til www.ung.no/oss, men akkurat nå er det feriestengt. Vi åpner spørretjenesten 6.august. Søk på artikler og tidligere svar på nettsiden vår så finner du kanskje svar på det du lurte på. Her finner du andre hjelpetjenester nå: https://www.ung.no/sok/?q=hjelpetjenester Vennlig hilsen ung-redaksjonen)
Stefniekul
0
08.07.2018 03:26:54
Det kommer av seg selv noen for det når de er 12 14 15 vi er forskjelige jeg fikk det når jeg var 12
Stefniekul
1
08.07.2018 03:22:10
Jeg er en jente på 13 og jeg blør ganske mye og def som er problemet er at når jeg skal sove lekker der over og det kan skje uhel og det plager meg veldig at jeg må bytte truse for at det har lekt over hva kan jeg gjøre for at det ikke skal lekke over når jeg sover
Lykke
0
15.01.2018 21:13:45
Ops, ble ikke ferdig med den forrige. Jeg bruker tampong, men jeg vet ikke når jeg skal ta den ut, og det vil bli flaut hvis noen på svømmingen ser at jeg bruker tampong
Lykke
0
15.01.2018 21:09:49
Hei, jeg er en jente på 12/5. Jeg fikk mensen for flere måneder siden, det er ikke noe problem, men jeg trener svømming. Og det er et problem
Jente 15
1
27.11.2017 15:20:05
Hei, jeg har hatt mensen i litt over en uke nå er dette farlig?
FlowerPower
5
30.05.2017 21:25:58
Hei. Eg er ei jente på 13 år, og har hatt mensen i ca. 2måneder nå. Det ser ikkje ut til at det skal ta slutt. Er dette farlig. Har ikkje sakt det til noen, men bør eg sei det til mamma, eventuelt oppsøke lege.?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Mensen
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om mensen


Quiz: Kva veit du om sol og solarium?

Bør ein ta solarium for å førebu seg til sydenferie?