Hopp til hovedinnholdet

jeg er en 13 år gammel gutt som synes synd på flyktninger, så jeg lurer på hvorfor noen folk er imot dem?

Gutt 13 år
 

Spørsmål

Hei jeg er en 13 år gammel gutt som synes synd på flyktninger, så jeg lurer på hvorfor noen folk er imot dem?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Du stiller et viktig spørsmål, som det er litt vanskelig å svare helt sikkert på. De aller fleste er nok ikke egentlig imot at vi skal ta imot flyktninger. De aller fleste er enige om at vi skal hjelpe så mange som mulig av dem som flykter fra krig og forfølgelse, nettopp av medfølelse. Men noen er nok litt redde for at det akkurat nå kommer ganske mange mennesker til Europa og Norge, og kanskje flere enn bare de som er flyktninger og trenger vår hjelp.

Når vi ser de desperate og kaotiske bildene fra Hellas, Tyrkia og grenseoverganger nedover i Europa, og ikke minst fra de store flyktningleirene i nærområdene, så er ikke det så vanskelig å forstå at noen blir bekymret. Det er mange mennesker, flere enn vi er vant med, og når mange mennesker flykter på én gang, så kan det være at det sniker med seg noen som ikke trenger å flykte også.  

Frykt for det fremmede handler ofte om mangel på kunnskap eller forståelse. Det er tross alt slik at den andelen som kommer helt hit til Norge, er ganske liten. Samtidig er det slik at de fleste av de som kommer helt til oss her i Norge, faktisk skal bli værende her en stund, fordi Norge er forpliktet av internasjonale avtaler og menneskerettigheter i tillegg til våre egne regler. Hvor lenge de skal bli vet vi ikke, og hvordan det går henger sammen med hvordan vi tar dem imot nå. Derfor er det sånn at det å være imot flyktningene faktisk kan være med på å gjøre det mer vanskelig.

Håper det svarte på spørsmålet ditt!

Hilsen Antirasistisk senter i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva er rasisme?

Beskytter seg med å holde opp hånda (colourbox.com)

Rasisme er å rettferdiggjøre at man behandler noen dårligere fordi de har en annen hudfarge, religion, kommer fra et annet land eller har en annen etnisk opprinnelse.

Les mer

Disse organisasjonene jobber mot rasisme

Rasisme? Nei takk! (ung.no)

Ønsker du å jobbe for å begrense rasisme? Her er en oversikt over organisasjoner du kan engasjere deg i, og som gjerne vil ha din innsats!

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Rasisme
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om rasisme