Hopp til hovedinnholdet

En gutt i klassen min behandler meg dårlig. Hva skal jeg gjøre?

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei, det er en gutt i klassen min som tror at han er så mye mere vært enn alle andre, han kaller de som er lit mørk i huden for bæsj og andre stygge ting, han erter folk ( inkludert meg) for hvem foreldrene deres er og for hvordan de ser ut ( han er hvit i huden og har blondt hår). Hannes foreldre er veldig rike, så han skryter av det hele tiden, og kaller alle andre for fattig. Jeg er lerings partneren hans (hvis du ikke vet hva det er, så vil det si at jeg sitter på samme bord som han) og han kaller meg for fattig bare fordi jeg har utlanske foreldre, og han kaller meg for feit. Jeg hadde tenkt til å si i fra til foreldrene mine eller lærerne, men jeg er redd for at det bare skal bli være siden haner en av de populære, så hvis jeg sier i fra vill det bare bli enda verre. Hvordan kan JEG få han til å stoppe?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei og takk for at du skriver til ung.no.
 
Det er veldig leit å høre at du opplever dette! Alle elever har rett til å ha det bra og trygt på skolen, og alle elever har rett til å bli beskyttet mot mobbing og rasisme.
 
Du er flott akkurat som du er, det er ikke om man har mye penger eller ikke som bestemmer om man har verdi. Alle mennesker er jo verdt like mye!
 
Det å oppleve mobbing og rasisme kan gjøre at man føler seg trist og ensom, og det er normalt å ha vanskelige tanker og følelser som gjør at man sover dårlig og synes det er vanskelig å følge med i timene.
 
Jeg skjønner at du er redd for å få det verre, og det å være redd kan gjøre at man ikke tør å si i fra. Har du prøvd å be han om å stoppe å si ting til deg? Jeg foreslår at du snakker med lærer eller helsesøster om alt sammen, vis gjerne det vi har skrevet her.
 
Det er veldig viktig at du får hjelp til å stoppe dette, men at du ikke føler at du mister kontroll. Du må få trøst og hjelp til å takle alle følelsene dine, og du og den voksne på skolen som du snakker med bør legge en plan sammen for hvordan dere kan takle dette. Det blir viktig at dere tar en ting av gangen, slik at du slipper å bekymre deg for hva som skal skje. For eksempel er et første steg at du forteller lærer eller helsesøster. Det andre er at du forteller foreldrene dine, og ber de snakke med den voksne på skolen. Så kan dere bli enige om at lærer snakker med gutten og foreldrene hans, og gir beskjed om at de vil kontrollere nøye at han holder avtalen om å slutte å mobbe deg og andre. Hvis det er bedre for deg å bytte plass kan læreren din ordne dette, kanskje det passer for flere elever å bytte plass så ikke det virker rart.
 
Gå til helsesøster i dag, ikke vær alene om dette. Ingen har rett til å behandle deg dårlig, og du har rett til å stå opp for deg selv.
 
Jeg heier på deg!
 
 
Vennlig hilsen minoritetsrådgiveren (IMDI) i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva er rasisme?

Beskytter seg med å holde opp hånda (colourbox.com)

Rasisme er å rettferdiggjøre at man behandler noen dårligere fordi de har en annen hudfarge, religion, kommer fra et annet land eller har en annen etnisk opprinnelse.

Les mer

Mobbing på skolen - hva kan du gjøre?

Bekymret gutt på skolen (colourbox.com)

Hva gjør du om du eller noen du kjenner blir utsatt for mobbing? Og kan skolen fortelle det til andre hvis du sier ifra?

Les mer

Ti tips for et bedre klassemiljø

jente utenfor klassen

Du tilbringer mange timer med klassekameratene dine, og miljøet påvirker både skoleresultater og resten av hverdagen din. Her er ti tips til hvordan din klasse kan få et bedre klassemiljø.


Av ungdomsredaksjonen, ung.no

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Rasisme
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om rasisme