Hopp til hovedinnholdet

Jente 16, vil dra med en venninne til Danmark.

Jente 16 år
 

Spørsmål

Jeg er en 16 år gammel jente som har veldig lyst til å dra med ei venninne (også 16) til Danmark. Jeg vet at det er 16 års aldersgrense på å ta båten, men da må vi sove der en natt. Kan vi selv kjøpe billetter til båt? Liksom, kan vi dra ned til havna og kjøpe billetter der, eller må vi få foreldrene våre til å bestille for oss? Jeg lurer også på om hva aldersgrensa er for å sjekke på hotell for to på 16 år. Kunne vi sjekket inn selv, eller må foreldrene våre bestille det også? Enda en ting: Hva er aldersgrensa på utesteder med tanke på drikking ogsånt. Og hvis vi spiser på restaurant, kan vi bestille alkohol?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Hvis dere skal til Danmark med båten anbefaler jeg å sjekke opp de båtselskapene som har overfart fra din nærmeste havn, og sjekke hva som er deres alderskrav.

Hoteller opererer med ulike alderskrav. Dere må sjekke med de aktuelle hotellene / overnattingsstedene hva som gjelder for overnatting hos dem. De kan også gi informasjon om evt bestillingskrav.

På den annen side har foreldrene dine i utgangspunktet både rett og plikt til å ta avgjørelser for deg i personlige spørsmål, ut fra dine interesser og behov, frem til du er 18 år. Dersom foreldrene dine mener at reisen ikke er bra for deg, har de derfor som utgangspunkt både rett og plikt til å nekte deg dette. Foreldrene dine skal før de tar en avgjørelse høre din mening, og meningen din skal på grunn av din alder tillegges stor vekt. Du skal også gis stadig større rett til å ta egne avgjørelser frem til du fyller 18 år.

Vi kjenner ikke til den reelle aldersgrensen for salg av alkohol i Danmark, men tenker at dere bør følge reglene som er knyttet til deres opprinnelsesland, som jo er Norge.

Vennlig hilsen ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Forsikring på utenlandsreise

Skal du reise til utlandet må du sørge for at du har gyldig reiseforsikring. Les hvorfor det er viktig, og hvordan du skaffer deg det her.

Les mer

Søk om pass

Norsk pass (foto: ung.no)

Pass er eneste internasjonalt godkjente identifikasjonsbeviset vi har i Norge. Alle norske statsborgere som skal reise utenfor Norden må ha gyldig norsk pass ved inn- og utreise. Det gjelder også for barn og ungdom.

Les mer

Kan du reise alene når du er under 18 år?

Jente på fly (colourbox.com)

Usikker på hvordan reglene er for å reise alene når du er under 18 år? Vi har samlet noen svar fra spørretjenesten vår om reise og aldersgrenser.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Reise
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om reise